A közös jó megóvása (videó)

Egyre többen élünk a Földön, egyre nagyobb igényekkel. Az iparosodással meglódult, visszafordíthatatlan kitermelési folyamat veszélyeire már régóta figyelmeztetnek a szakértők: a Föld adta erőforrások végesek, és belátható időn belül el is apadhatnak. A probléma megoldásában óriási szerepünk van. Az élhető jövőről beszélgetett Czippán Katalin fenntarthatósági szakértővel Molnár Ambrus a Világ/Nézet legutóbbi adásában.

Kutatók már ötven évvel ezelőtt figyelmezettek arra, milyen károkat okozunk az élőhelyünknek azzal, ahogyan az élelmiszereinket előállítjuk, ahogy termeljük a hulladékot, ahogyan nő a népesség, ahogy az energiát használjuk. A figyelmeztetések ellenére továbbra is gyorsuló ütemben éljük fel bolygónk erőforrásait. Ezért is vált szükségessé, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent a fenntartható fejlődés – jelentette ki Czippán Katalin fenntarthatósági szakértő.

A kezdetekről a szakember elmondta: az iparosodás és a technikai fejlődés hatására képessé váltunk olyan mennyiségű árut előállítani és birtokolni, amely egyrészt a népesség növekedéséhez vezetett, másrészt a túlhasználathoz. Az emberi felelősségnek kiemelt szerepe van a fenntartható fejlődésben. Rajtunk múlik, hogy a technológiát mire és hogyan használjuk, illetve mit állítunk elő. A fejlett technológia azonban lehetővé teszi azt is, hogy tágabb ismereteink legyenek a környezetünkről és az életmódunk hatásairól – hangsúlyozta. A szakember példaként említette Csíkszentmihályi Mihály A fejlődés útjai. A harmadik évezred pszichológiája című könyvét, amelyben a szerző azt írja: a fenntarthatóság forradalma az ember tudatosulásának forradalma kell, hogy legyen.

Czippán Katalin szerint meg kell tanulnunk látni, majd kontrollálni a szokásainkat, cselekedeteinket. Ennek jó eszköze a rendszerben való gondolkodás, saját magunk elhelyezése a világban. Fel kell ismernünk azt, hogy a természet része vagyunk, felelősséggel tartozunk a bolygónkért – fejtette ki.

A beszélgetésben a hit és a tudomány kapcsolatáról, az oktatás fontosságáról és a személyes mintákról is szó volt.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcast-felületen.