A közmédia pünkösdi műsorajánlója

A közmédia pünkösdi műsorajánlója

A közszolgálati csatornák is ünnepi kínálattal készülnek pünkösdre. A palettán élő közvetítések, a jeles naphoz kapcsolódó műsorok és igényes filmek egyaránt szerepelnek.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú

A nézők május 14-én, szombaton lélekben a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére látogathatnak; a csíksomlyói ünnepet a Duna Televízió közvetíti. A szentmisét Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be, szentbeszédet mond Csintalan László főesperes, csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános (Duna 11.00, Duna World 22.20). Délben, a Kossuth Rádióban a csíksomlyói Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom harangja szól.

Még a közvetítés előtt a gasztronómia kedvelői a Szellem a fazékból népszerű magazinba hallgathatnak bele. A műsorvezető, Vinkó József egy igazi pünkösdi étrenddel kedveskedik a hallgatóknak (Kossuth Rádió 9.30).

A Népzene – itthonról magazint is az ünnep ihlette. Pünkösdhöz, a keresztény egyház születésének ünnepéhez a néphagyományban is számos népszokás kötődik. A műsor a pünkösdi játékok egyik leglényegesebb elemét, a párválasztást helyezi középpontba, amit az ahhoz kötődő párosító dalokkal illusztrál (Bartók Rádió 12.05).

A sátoraljaújhelyi református templom

A Horizont adása is a jeles naphoz kötődik; a szerkesztő földkörüli útra indul, hogy a világ különböző pontjain egyáltalán ünneplik-e, s ha igen, hogyan a pünkösdöt. A hallgatók így az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről, s a 30 millió kereszténynek otthont adó Indiából kaphatnak érdekes híreket (Kossuth Rádió 12.30).

Aki húsvétkor nem tudta megnézni A világ legszebb története című filmet, az most szombatról vasárnapra virradó éjjel megteheti. Az alkotás a Megváltó életét beszéli el a film a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásától kezdve a keresztre feszítéséig és a feltámadásig. Az 1965-ben készült látványos amerikai filmeposzban George Stevens író-rendező Jézus szerepét a svéd Max von Sydowra bízta (Duna 1.05).

Május 15-én, vasárnap A lélek ajándékai és gyümölcsei című összeállítás a kereső emberek szemszögéből tekint az ünnepre. Hol és hogyan munkálkodik a Szentlélek? Miként ismerhetjük fel a Lélek jelenlétét? A kérdés a hívők számára is fontos: milyen ajándékokat kaptunk a Lélektől (Kossuth Rádió 9.06).

Az őrimagyarósdi evangélikus templom

Pünkösdvasárnap Őrimagyarósdról közvetít evangélikus istentiszteletet  a közmédia. „A Mester elment ugyan, felment az Atyához, mégsem hagyta magára tanítványait – hangsúlyozza igehirdetésében Pethő-Udvardi Andrea lelkész. – Hiszen az Atya pártfogót küldött, a Szentlelket, aki velük marad örökre, aki eszünkbe juttatja mindig, minden nap a halál legyőzőjét, és az Élet diadalát.” (Kossuth Rádió 10.04).

Ezt követően a Duna nézői a sátoraljaújhelyi református istentiszteletbe kapcsolódhatnak be (11.00). „Jézus Krisztus megígérte és beteljesítette ígéretét, és kiárasztotta Lelkét a tanítványokra – szól pünkösd misztériumáról igehirdetésében Kádár Ferenc lelkipásztor. – A Szentlélek a változás Lelke. Pétert, az egyszerű halászembert igehirdetővé, az egybegyűlt sokaságot pedig igehallgató gyülekezetté tette.”

Olasz tévéfilm Szent Borbáláról

Szent Borbála nevét legtöbben Jókai regényéből, az Aranyember hajójának névadójaként ismerik. Pedig személyében – a legendájához köthető csodás események miatt – a bányászok, a kohászok, a tüzérek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentjét is ünnepeljük. A 4. században élt lány történetét egy olasz tévéfilm dolgozta fel (Duna 13.35).

A fiataloknak Az okos lány című Grimm mese adaptációját szánja pünkösdi ajándékként a közmédia. Egy falusi lány felkelti a fiatal király érdeklődését rendkívüli leleményességével, ezért a király nehéz feladatot ad neki. Ám a király emberére, vagyis inkább asszonyára talál, mert a lány el is megy a királyhoz meg nem is, lesz is rajta ruha meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, pont úgy, ahogy a király megmondta (m2 14.20).

Pünkösdhétfőn, május 16-án a Teréz anya története című bosnyák dokumentumfilmet sugározza a Duna. Teréz anya – családi nevén Agnes Gonxha Bejaxhin – 1910. augusztus 27-én született Szkopjéban, a mai Macedóniában. A Teréz nevet a Loreto rend missziós nővérei közé való belépésekor vette fel az indiai Kalkuttában. Megfogadta, hogy a szegények között is a legrászorultabbakat fogja szolgálni, azokat az embereket, akiket szó szerint hagynak az utcán meghalni (14.00).

Forrás: Csermák Zoltán/Duna Médiaszolgáltató

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »