A Közegészségügyi Hivatal az alkotmánnyal összhangban adja ki a rendeleteit

A Közegészségügyi Hivatal az alkotmánnyal összhangban adja ki a rendeleteit

A közegészség védelméről szóló törvény azon része, amely felhatalmazza a Szlovák Közegészségügyi Hivatalt (ÚVZ), hogy általánosan kötelező érvényű jogszabályként adja ki a rendeleteit, összhangban van a Szlovák Köztársaság Alkotmányával. Erről szerdán döntött az alkotmánybíróság. A jogszabályt Maroš Žilinka főügyész támadta meg.

A taláros testület döntéséről annak elnöke, Ivan Fiačan tájékoztatott.

Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a szabályozás összhangban van az alkotmánnyal és az állambiztonságról szóló alkotmánytörvénnyel”

 – fűzte hozzá.

Elmondása szerint az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott – és ezzel tulajdonképpen csak megerősítette korábbi ítélkezési gyakorlatát -, hogy a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala a végrehajtó hatalom része, az államigazgatás felhatalmazott, országos hatáskörű, úgynevezett decentralizált szerve, amely jogosult általánosan kötelező érvényű jogszabályokként kiadni a rendeletekeit. Hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság az aktuális eljárás keretében nem vizsgálta az egyes rendeletek tartalmát.

Hírdetés

A főügyész azt is kifogásolta, hogy a szóban forgó rendeletek nem a törvénytárban, hanem a kormány közlönyében jelentek meg. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy az alkotmány nem rendelkezik arról egyértelműen, hogy a rendeleteket vagy az általánosan kötelező érvényű jogszabályokat a törvénytárban kell közzétenni.

Az alkotmánybíróság teljes egészében elvetette a főügyész indítványát”

– szögezte le Fiačan.

Az ÚVZ az óvintézkedéseket elrendelő rendeleteivel a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben fellépő új helyzetekre reagál.

Az alkotmánybíróság idén májusban elfogadta a főügyész indítványát, anélkül, hogy a megtámadott rendelkezések hatályosságát felfüggesztette volna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »