A kortárs kórusmuzsika fővárosa lesz Debrecen

A Nagyerdei Víztorony formabontó helyszínén és a Lautitia Kamara és Ifjúsági Vegyeskar látványos produkciójával kezdődött a kortárs kóruszenei élet kiemelkedő eseményének, Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny beharangozó sajtótájékoztatója Debrecenben.

Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester elmondta, hogy a száz évvel ezelőtt született Gulyás György karnagy, főiskolai tanár indította útjára ezt a koncepciójában és színvonalában páratlan rendezvényt, melynek programjában kizárólag 1945 után keletkezett énekkari művek – köztük magyar darabok – szerepelhetnek. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny 1961-es alapítása óta előkelő helyet vívott ki magának a nagyvilág zenei életében. A városvezető, aki egyúttal a verseny elnöke is kiemelte, hogy idén a világ egyik legismertebb zenei eseményét július 7 és 10 között rendezik meg Debrecenben, 12 ország 20 kórusának 800 énekese lép fel a Kölcsey Központban. Fontos tradíció ezért most sem maradnak el a Debrecen város felkérésére komponált művek ősbemutatói: Andorka Péter, Ott Rezső, Solti Árpád és Virágh András a’ cappella kórusmű írására kapott felkérést, míg Huszár Lajos nagyszabású oratórikus művet komponált.

Balogh József versenyigazgató azt hangsúlyozta, hogy szerte a világban a kétévente megrendezésre kerülő debreceni eseményt a világ tíz legjobb kórusversenyének egyikeként tartják számon. Ez az elismerés azért is kiemelkedő, mert a nagyvilágban mintegy háromezer hasonló versennyel szemben kell  bizonyítania. A színvonalas rendezésnek és a debrecenien vendégszeretetének köszönhetően a program az elmúlt 55 év alatt kórusénekesek, karnagyok, zeneszerzők tízezreit vonzotta a városba. A jelentőségét az is mutatja, hogy évtizedek óta a közmédia a Bartók rádión keresztül a nyitó és záró hangversenyt, illetve a nagydíjas koncertet élőben közvetíti. A Debrecenben nagydíjat nyert kórus automatikusan meghívást kap a 2017. évi „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” versenyre.

Nemes József a Lautitia Kórus karnagya bejelentette az idei megmérettetésen két kategóriában is indulnak. A versengés ugyanakkor a Lautitiának nemcsak az eredményről szól, hanem arról, amit a itthoni környezet élmény formájában tud nyújtani a gyerekeknek, fiataloknak. A karnagy bízik abban, hogy a próbáktól kezdve egészen a fellépésig tartó gyakran fáradságos munka meghozza gyümölcsét és a hazai közönség előtt is tudnak bizonyítani.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a kulturális rendezvény fontos küldetésének nevezte, hogy a zene, az ének örömét közel hozzák a debreceniekhez. A szervezés folyamán külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Hongkongból, Indonéziából, Japánból, Lettországból, Izraelből, Olaszországból vagy Németországból érkezett kórusok a versenyprogramon kívül énekszóval töltsék meg Debrecen közösségi tereit! Szabadidejükben az énekesek utcai villám-koncertekkel és jótékonysági hangversenyekkel kedveskednek kórházakban és idős-otthonokban, vasárnap délelőtt pedig a liturgiák menetét színesítik a város templomaiban. A Kórusverseny és Folklórfesztivál az országos „Bartók 135” emlékév rendezvénye is egyben.

Korponai Tibor a Főnix kulturális menedzsere szerint az a karmester, az a kórus, akinek sikerül Debrecenben győznie, annak a világszintű karrierje is elindul. A folklórfesztivállal kapcsolatban elmondta, hogy július 8-án és 9-én esténként a Déri Múzeum parkját veszik birtokba a kórusok, hogy a színvonalas hazai folklór-előadásokat követően ízelítőt adjanak hazájuk népi hagyományaiból. A versenyprogramon kívül pedig senki se lepődjön meg, ha éneklő embereket hall a villamoson, vagy a “kórus-kommandó” a postán csekkbefizetés közben lepi meg.

Ezeknek az akcióknak egy célja van, hogy olyanok is találkozhassanak kórusmuzsikával, akiknek eddig nem volt lehetőségük ilyen élményben részesülni.

Városnéző kisvonat-túrák:

július 6. 17.30 Demachi Középiskola Gyermekkara (JPN)július 7. 10.00 Ponomaryov Vesna Gyermekkar (RUS)Július 7. 11.00 Eos Nőikar (IT)

Jótékonysági koncertek:

július 7. 09.30 DMJV Idősek és Csökkentlátók Otthona – Demachi Középiskola Gyermekkara (JPN)július 7. 10.00 Nagyerdei Kultúrpark – Musamari Kórusiskola (EST)július 10. 09.00 Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthona – Sophia Ifjúsági Kamarakórus (UKR)

Musica Sacra – templomi koncertek

július 10. 09.30 Istenszülő Oltalma templom – közreműködik: a Ponomaryov Vesna Gyermekkar (RUSjúlius 10. 10.00 Szent Anna Székesegyház – közreműködik:az Eos Nőikar (ITA)július 10. 10.00 Debreceni Evangélikus Egyházközség temploma közreműködik: a Tartui Egyetem Kamarakórusa (EST)július 10. 10.00 Széchenyi kerti Református Gyülekezet temploma – közreműködik: az Ensemble Vocal (GER)július 10. 10.00 Debreceni Református Nagytemplom – közreműködik: a Jasmina Kórus (LAT)július 10. 10.00 Árpád téri Református templom – közreműködik: a Marymount Középiskola Kórusa (HKG)július 10. 10.00 Kossuth utcai Veres templom – közreműködik: Musamari Kórusiskola (EST)július 10. 10.30 Szent László Domonkos templom – Lastivka Gyermekkar (UKR) koncertjejúlius 10. 11.15 Megtestesülés Plébániatemplom – közreműködik: a Parahyangan Katolikus Egyetem Énekkara (INA)július 10. 16.00 Pásti utcai orthodox zsinagóga – Az Udiana Kórus (ISR) – A csend kapuja című koncertje.

További információk: www.bbcc.hu, www.fonixinfo.hu

Rovatok: KultúraTelepülés: Magyarország›Hajdú-Bihar megye›Debreceni járás›DebrecenCímkék: kultúra, kórusmuzsika, kortárs kóruszene, Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, DebrecenForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »