„A korrupt újságírók megérdemlik a halált”

„A korrupt újságírók megérdemlik a halált”

Ezt a Fülöp-szigetek leendő elnöke mondta egy keddi sajtótájékoztatón Davaóban.

„Az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölthetnek meg, ha kurafi vagy” – mondta a szélsőséges véleménynyilvánításairól ismert Rodrigo Duterte. A május 9-ei elnökválasztás győztese szerint az igazat tudósító, jó újságírókkal semmi nem fog történni, de korrupt társaik nem takarózhatnak a szólásszabadsággal.

A Fülöp-szigeteki újságírók szakszervezete felháborodottan fogadta Duterte kijelentéseit. „Semmi nem igazolhatja az újságírók lemészárlását” – írta szerdai közleményében a szakszervezet. Az újságírók szerint a leendő elnök bemocskolta annak a 176 Fülöp-szigeteki újságírónak a nevét és emlékét, akit 1986 óta gyilkoltak meg az országban. Rodrigo Duterte a „vadászidény” beköszöntének jelzésével a bíráló hangokat akarja elhallgattatni – véli a szakszervezet.

A fővárosban, Manilában a múlt pénteken is agyonlőttek egy újságírót. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists – CPJ) nevű független amerikai nonprofit szervezet tavalyi rangsorában az ázsiai ország a negyedik helyen szerepelt az újságírók ellen elkövetett felderítetlen gyilkosságok listáján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »