A koronavírus sem akadályoz bennünket a költekezésben

A koronavírus sem akadályoz bennünket a költekezésben

Annak ellenére, hogy a társadalom figyelme jelenleg a koronavírus elleni küzdelemre összpontosul, és az országos lezárások jelentős mértékben korlátozzák a karácsonyi ajándékvásárlási lehetőségeinket, egy felmérés szerint Szlovákia polgárai a járványhelyzet ellenére sem akarnak alapvetően spórolni az ajándékokon.

A felmérés szerint, amely az UniCredit Bank felkérésére készült idén novemberben 1050 válaszadó megkérdezésével, a válaszadók aránylag nagy része, pontosan 55 százaléka 200 euró feletti összeget szán az idei karácsonyi ajándékokra és nem tervezi kiadásainak alapvető korlátozását az ünnepi időszakban. A válaszadók 36 százaléka úgy tervezi, hogy a karácsonyi ajándékvásárlásainak a felső költséghatára 300 euró lesz, további 19%-uk pedig hajlandó akár ennél is többet költeni ajándékokra.

A legtöbbet a középkorúak, a 45-53 évesek, a legkevesebbet pedig a legfiatalabb (18-26 év közötti) csoport tervezi költeni. Ami a nemek szerinti költekezést illeti, a Szlovákiában élő nők valamivel többet terveznek költeni, mint a férfiak, a különbség azonban nem számottevő.

Hírdetés

Ráadásul, ami nagy valószínűséggel a járványhelyzet hozadéka, az emberek 70 százaléka vásárlásai során a készpénzmentes fizetési lehetőségeket részesíti előnyben. Az ajándékvásárlások során 20 százalékkal fizetünk jelenleg többen bankkártyával, mint a járványhelyzet előtti időben.

A járvány felgyorsította a digitalizációt, és megtanította az embereket arra, hogy maximális mértékben kihasználják a bankkártyáikat. 2019-ben még körülbelül a válaszadók 50%-a használta csak a bankkártyáját a karácsonyi ajándékok kifizetésére.

Az új felmérés szerint jelenleg a válaszadók 67%-a hagyományos üzletekben tervezi használni a kártyáját, további 8%-uk az okostelefonján vagy az okosóráján keresztül szeretné az ajándékokat kifizetni.

A felmérés szerint az internetes vásárlás során a válaszadók 71 százaléka használja a kártyás fizetést, további 24%-uk azonban még mindig az utánvétes vásárlást és a készpénzes fizetést részesíti előnyben az átvétel során.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »