A koronavírus mentheti meg az adóssággal küzdő Marosvásárhelyi Városi Sportklubot

A koronavírus mentheti meg az adóssággal küzdő Marosvásárhelyi Városi Sportklubot

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet idejére a Marosvásárhelyi VSK felfüggesztette munkaszerződéseit, ugyanakkor adósságai törlesztését reméli a „kiadásmentes” időszak alatt.
Bármennyire is furcsa, de valóságos gyógyírként hathat a koronavírus a Marosvásárhelyi Városi Sportklubra. Az elkövetkezendő időszakban a közel egy éve gyengélkedő sportegyletnek semmiféle kiadása nem lesz, így kizárólag a 2018-ban és 2019-ben felhalmozott adósságainak törlesztésére összpontosíthat. Ezek megközelítőleg 4,5 millió lejre, azaz majdnem egy millió euróra rúgnak.

A VSK vezetősége szerdán mintegy harminc edzőnek függesztette fel a munkaszerződését.

„Nem menesztettünk senkit, csak harminc napra felfüggesztettük a szerződését, így tevékenység híján edzőink egy hónapig technikai munkanélküliekké válnak” – számolt be a Krónika érdeklődésére a VSK körüli legújabb fejleményről Szászgáspár Barnabás. Az alelnök elmondta, hogy amennyiben a polgármesteri hivatal elkezdi utalni a költségvetésbe foglalt összeget, az elkövetkezendő hetekben, hónapokban azon lesznek, hogy az adósságokból faragjanak le. A marosvásárhelyi sportklub rendkívül kellemetlen helyzetbe került hitelezőivel szemben, akiknek a szerződésbe foglaltak ellenére sem tudta törleszteni a munkálatok vagy szolgáltatások ellenértékét.

Hírdetés

„A bérekkel napirendre kerültünk, különben nem küldhetnénk a személyzetet államilag fizetett kényszerpihenőre. A cégekkel szemben felhalmozott adósságokat is fogjuk törleszteni” – ígérte meg a lapunk által megszólaltatott Claudiu Maior, határidőt azonban nem tudott mondani.

A polgármester személyi tanácsadója az RMDSZ-t okolta azért, hogy az önkormányzat a szakadék szélére taszította a saját tulajdonában lévő sportklubot.

Maior szerint 2019 nyarától a magyar tanácsosok levették a gondjukat a sportról, és többszörös kérés ellenére sem voltak hajlandók pénzt biztosítani a klub megsegítésére.

Egészen más véleményt fogalmazott meg a valóban drámai helyzetről Csíki Zsolt, a szövetség frakcióvezetője és a költségvetési bizottság elnöke. Az edzőként és sportmenedzserként dolgozó Csíki szerint éppen a városháza az, amely csődközeli helyzetbe juttatta a VSK-t. „A polgármesteri hivatal 3,4 millió lejes költségvetést irányozott elő a klub 2020-as működtetésére, holott csupán a tavalyról felgyűlt adósságok 4,5 körül vannak. A költségvetési vita során sikerült az összeget 4,5 millióra kerekítenünk, de minimum hat millió lejre lenne szükség ahhoz, hogy a munka ne álljon le, a szakosztályok ne szűnjenek meg, a csapatok ne bomoljanak fel” – vélekedett az RMDSZ helyi tanácsosa.

Kérdésünkre, hogy olyan körülmények közt, hogy a városháza nem gondoskodik az általa létrehozott és működtetett sportklubról, van-e értelme a VSK-t a továbbiakban is lélegeztetőgépen tartani, Csíki igennel válaszolt. „Nem kell hetvenhét csapatot fenntartani, csupán egy párat és reprezentatívat. Nem szabad felelőtlenül ígérgetni, hanem az adott szót be kell tartani. Ha mindezt sikerül megvalósítani, a VSK megmenekül. Ha egy egészséges nemzedéket akarunk, a sportba több pénzt és több komolyságot kell fektetnünk” – szögezte le Csíki Zsolt, hozzátéve, hogy annak idején neki a három éve megszűnt ASA-val sem volt semmi gondja, csupán az esztelenül költekező menedzsmentjével.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »