A koronavírus megtörte a németek ellenállását, jön a történelmi jelentőségű francia-német támogatási paktum

A koronavírus megtörte a németek ellenállását, jön a történelmi jelentőségű francia-német támogatási paktum

A koronavírus legyőzte a német mértékletességet, és Európa vélhetően elindulhat azon az úton, amelyet a merkeli Németország hosszú éveken át akadályozott: a német adófizetők terhére zajló mélyebb integráció felé.

Angela Merkel német kancellár és Emmenaul Macron francia elnök bejelentette, hogy egy 500 milliárd eurós újjáépíti alapot hoznak létre a többéves uniós költségvetés részeként. Az irdatlan összeget vissza nem térítendő támogatásra használnák fel „ambiciózus reformprogramok” megvalósítására. Az összeget az Európai Bizottság a pénzpiacról, közös kötvénykibocsátás kertében vehetné fel francia és főleg német garanciavállalás mellett.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy mi törte meg a német ellenállást, amely évekig utasította el annak a lehetőségét, hogy közös uniós kötvényeket bocsássanak ki a tagállamok – vagyis a jobb pénzügyi kondícióban lévő országok terhére vegyenek fel kölcsönt.

A döntés egyértelműen kedvez a legendásan rosszul gazdálkodó és a koronavírusjárvány miatt sokat vesztő déli tagállamok számára. Külön győzelem ez Emmanuel Macron számára, aki nem csak anyagi értelemben ért el vitathatatlan sikert, de egyúttal megakadályozta, vagy legalábbis elodázta a német gazdasági túlerő térnyerését.

Az EU tető alá hozta az 540 milliárdos segélycsomagot. Sokan a nagy világválság óta nem látott recesszióra számítanak

A németeknél már kevésbé világosak a hozadékok. Egyrészt belpolitikai kérdéssé válik majd, hogy a nehéz időkben miért húzzák ki saját költségre azokat a tagállamokat, akik önhibájukból kerültek gazdasági zsákutcába – s ezt a koronavírus csak felerősítette.

Másrészt a német kormány több mint másfélezer-milliárdos gazdaságélénkítő csomaggal akarta felkarolni a német vállalatokat. Egyetlen másik tagállam sem lenne képes ilyen mentőövet dobni a gazdaságának. Ez a jövőre néze azt jelentette volna, hogy míg a német vállalatok túlélik a válságot, a többi uniós ország vállalatainak nagy része nem. A nyertesek pedig a konkurencia nélkül maradt németek lettek volna.

Hírdetés

Nem kizárt, hogy épp emiatt szánta el magát Angela Merkel a közös uniós újjáépítési alap létrehozására: hogy megmentse Németországot a vádaskodásoktól, vagy hogy megmentse az Uniót, amelyből a német hegemóniát elutasítók akár ki is kiléphetnének…

A belföldi elégedetlenkedők hangját a német kormány azzal akarja majd elnyomni, hogy a félbilliós keretből csak „megalapozott gazdaságpolitikák és ambiciózus reformtervek felvállalása” ellenében meríthetnek a tagállamok.

Hatalmas vihart indítottak el a németek, ami darabjaira tépheti az eurozónát

Vagyis mélyebb integrációt jelentő kötelezettségvállalásért kaphatnak pénzt. A mélyebb integráció elég sok mindent jelenthet, de van néhány sarkalatos pontja a jelenlegi elképzelésnek:

A meccs azonban még közel sincs lejátszva. Bár Németország kötélnek állt, az úgynevezett „fukar négyek” (Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia) még keresztülhúzhatják a franciák számításait. Ők a kezdetektől következetesen elutasították a déli országok megmentését az úgynevezett koronakötvényekkel. Kérdés, hogy az új köntösbe öltöztetett eredeti ötletet hajlandóak-e elfogadni a németek kedvéért.

A spanyolok és az olaszok már üdvözölték a francia-német döntés. Főleg Róma teheti össze a két kezét: az olasz államadósság várhatóan idén drámai mértékben a GDP 168 százalékára nő. A koronavírusjárványban megropan olasz gazdaság miatt az olasz állam csak nagyon magas kamatra és kockázati felár ellenében jut pénzhez a piacról, hogy finanszírozni tudja kiadásait. Beszédes azonban, hogy pusztán a francia-német félbilliós keret bejelentésére mérséklődtek az olasz államkötvények kamatterhei.

Uniós költségvetési vita: Fukar Négyek versus Visegrádi Négyek

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »