A koronavírus-járvány okozta válság óta először csökkent a munkanélküliség

A koronavírus-járvány okozta válság óta először csökkent a munkanélküliség

Augusztusban 7,60%-ra csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Az előző hónappal összehasonlítva ez 0,05 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor ez a szám 2,63 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány okozta krízis óta először csökkent a munkanélküliség.

Erről a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) tájékoztatott pénteken. A rendelkezésre álló álláskeresők száma augusztusban elérte a 208 362 főt.

Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva ez 0,07 százalékpontos csökkenést, az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig 2,34 százalékpontos emelkedést jelent. A munkaügyi hivatalok összesen 229 517 állástalant tartottak nyilván, ami 1987 fővel kevesebb a júliusi számadatokhoz képest.

Hírdetés

– állapította meg Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter.

Augusztusban 17 350 álláskeresőt vettek ki a nyilvántartásból. Közülük 14 297-en találtak munkát, 382 személyt az együttműködés elutasítása miatt, 2671 személyt pedig más okokból töröltek a nyilvántartásból. Augusztusban is nőtt a betölthető állások száma.

A munkaügyi hivatalok 72 131 betöltendő állást tartottak nyilván, ami 2584-gyel több, mint az előző hónapban.  A legtöbb üres pozíció Pozsony megyében (21 532), a legkevesebb pedig Kassa megyében (4164) volt. A minisztérium szeptemberben arra számít, hogy a munkaügyi hivatalok statisztikáiban meg fognak jelenni a frissen végzett közép- és főiskolások.

„A munkaügyi tárca ezért még múlt hónapban lépéseket tett annak érdekében, hogy a frissen végzett diákok is el tudjanak helyezkedni. Egy 3000 és 5600 euró közötti összeggel támogatják a kezdő vállalkozókat. Az összeget a régió munkanélküliségi aránya határozza meg. A másik intézkedés az úgynevezett restart a fiatalok számára. Ha egy fiatalnak sikerül munkát találnia, akkor a munkaügyi hivatalok hat hónapon keresztül 126,14 eurót fognak hozzátenni a fizetéséhez, a következő hat hónapban pedig 63,07 eurós fizetéskiegészítést kap” – mondta Krajniak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »