A környezetvédõ és az újságírók bántalmazása a sajtószabadságot és a jogállamiságot is sérti – jelezték a civil szervezetek

Több civil szervezet követeli Lucian Bode belügyminisztertől a Román Rendőrségtől, hogy gyorsan és áttekinthetően vizsgálja ki a Dornavátra (Vatra Dornei) környékén történt bántalmazási ügyet, amelynek során húszfős csoport vert meg két újságírót és egy környezetvédő aktivistát, akik éppen az illegális fakitermelésről forgattak.

A belügyminiszternek és a Román Rendőrség főparancsnokának címzett nyílt levelet több civil szervezet írta alá, többek közt a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, az ActiveWatch és a romániai Greenpeace.

Azt írják: a Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu újságírók, valamint Tiberiu Boşutar környezetvédő aktivista ellen elkövetett agresszió azt bizonyítja, hogy az illegális fakitermelések jelensége még a sajtószabadságot is veszélyezteti.

„Az újságírókat kórházba szállították, filmes felszereléseiket megsemmisítették, ez elfogadhatatlan egy jogállamban. Ez az incidens nem csak egy kirívó eset, hanem súlyos események hosszú sorának része” – figyelmeztetnek az aláírók, akik szerint a jelenség a sajtószabadságot veszélyezteti, és bátorítja az illegális fakitermelést. „Követeljük az áldozatok védelmét és az ügy sürgős kivizsgálását” – írják.

A civil szervezetek szerint a hasonló incidensek – amelyek néha emberéletet is követelnek – azt jelzik, hogy az állam tehetetlen az illegális erdőkitermelés jelenségével szemben, sőt, a román állam abban a feladatában is kudarcot vallott, hogy megvédje saját állampolgárai életét.

Hírdetés

A környezetvédő szervezetek évek óta arra figyelmeztetnek, hogy aktivistáik és az erdészek életüket kockáztatják munkájuk során. Az elmúlt években több olyan újságírót is bántalmaztak, akik illegális fakitermeléseket próbáltak dokumentálni. A Greenpeace Románia és az Agent Green 2019-ben készített becslése szerint az évek során több mint 600 ember sérült meg a hasonló erőszakos cselekedetek következtében, közülük hatan belehaltak sérüléseikbe.

A képviselőház kultúráért, művészetekért és tömegtájékoztatásért felelős bizottsága elé várják kedd délutánra Lucian Bodét. A belügyminiszternek a Suceava megyében súlyosan bántalmazott újságírók esete kapcsán kell megjelennie a testület előtt – közölte pénteken a bizottság elnöke, Iulian Bulai.

Bulai a parlamentben jelentette be, hogy a két újságíró, valamint a környezetvédő aktivista ellen elkövetett agresszió ügyében az általa vezetett – kultúráért, művészetekért és tömegtájékoztatásért felelős – bizottság elé invitálta Lucian Bode belügyminisztert. A jövő hét kedden 15:30-tól kezdődő találkozón arra keresik majd a választ, mit tehet a román állam és annak intézményei az újságírók szabadsága és feddhetetlensége védelmében, valamint az oknyomozó újságírás szabad gyakorlása érdekében.

Az ügyben a rendőrség 11 személyt hallgat ki a Suceava megyében – közölte szintén pénteken a Román Rendőrség szóvivője, Georgian Drăgan.

Drăgan azt mondta, amíg nem volt az ügyben feljelentés, a rendőrség hivatalból büntetőjogi kivizsgálást indított a megvert forgatócsoport ügyében.

Beszámolója szerint az agresszió három áldozata pénteken 14 óra körül megjelent a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályán, és feljelentést tett. Az ügyben a dornavátrai ügyészség nyomoz.

„Biztosítom Önöket, hogy a Román Rendőrség a legnagyobb figyelemmel kezeli ezt az eseményt, és minden jogi lépést meg fog tenni” – mondta Georgian Drăgan. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »