A kormányzó szocialisták nyertek a portugáliai helyhatósági választáson, de elveszítették a fővárost

A kormányzó szocialisták nyertek a helyhatósági választáson Portugáliában, ugyanakkor elveszítették a fővárost, Lisszabont – közölte a portugál választási bizottság hétfőn.

A vasárnapi szavazáson a szocialisták a voksok 34,34 százalékát szerezték meg, ami 3,5 százalékponttal rosszabb a 2017-es választáson elért eredményüknél. Ez volt sorozatban a harmadik helyhatósági választás, amelyet a szocialisták megnyertek.

Azonban meglepetésként érte őket, hogy elveszítették a fővárost, Lisszabont, ahol 14 évig kormányoztak. Lisszabonban a szociáldemokraták jelöltje, Carlos Moedas egykori európai uniós biztos nyert. Szocialista ellenfele, Fernando Medina elismerte vereségét.

Portóban, az ország második legnagyobb városában újraválasztották a független Rui Moreirát.

Hírdetés

António Costa portugál kormányfő az eredménnyel való elégedetlenségének adott hangot hétfőn.

Országszerte 9,3 millió választásra jogosult adhatta le szavazatát a helyhatósági választásokon. Costa és politikustársai felszólították az embereket, hogy járuljanak az urnákhoz, éljenek szavazati jogukkal és a koronavírus-járvány után visszanyert mozgási szabadságukkal. A részvételi arány 53,69 százalékos volt a választási bizottság adatai szerint, valamivel alacsonyabb, mint 2017-ben.

Portugáliában a lakosság csaknem 85 százalékát beoltották már koronavírus ellen, ezért jövő pénteken a korlátozások többsége véget ér.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »