A kormánypárt nyerte a parlamenti választásokat Lettországban

A kormánypárt nyerte a parlamenti választásokat Lettországban

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 19 százalékával és ezzel 26 mandátumot szerzett a százfős törvényhozásban – ismertette a helyi választási bizottság vasárnap este az előzetes eredményeket.

A második helyen az ellenzéki Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,4 százalékával és 16 képviselő mandátummal. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot és ezzel 15 képviselői helyet szerzett.

A voksolás nagy vesztese a lakosság negyedét kitevő oroszajkú kisebbség pártja, a Harmónia nevű ellenzéki párt, amely eddig a legjelentősebb politikai erő volt Lettországban. A párt a 2018-as és a 2014-es választásokat is megnyerte, de mindkétszer ellenzékbe került. Most a szavazatok mindössze 4,8 százalékát sikerült megszereznie.

Hírdetés

Jelenleg úgy tűnik, hogy mindössze hét pártnak sikerült bejutnia a törvényhozásba (saeima).

A választói részvétel 59 százalékos volt.

A választási kampányt jórészt az ukrajnai háború miatti biztonsági aggályok és az energiaválság, illetve az infláció okozta gondok határozták meg. Krisjanis Karins volt az első lett miniszterelnök, aki végig ki tudta tölteni négyéves ciklusát az 1,9 millió lakosú országban.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »