A kormánypárt kapta a legtöbb mandátumot Lengyelországban

A lengyel helyhatósági választások nyomán a kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) jut a legtöbb mandátum a vajdasági közgyűlésekben, több vajdaságot irányíthat, mint eddig – derül ki az országos választási bizottság (PKW) által ismertetett összesített eredményekből.

A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) 70 mandátumot szerzett. A Független Önkormányzatok nevű, a PO-val együttműködő szövetség 15 mandátumra, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) és a balliberális törpepártok koalíciója pedig 11 mandátumra tett szert.

A mandátumok vajdaságonkénti megosztása azt mutatja, hogy a PiS hat vajdaságban szerzett önálló többséget, további három vajdaságban, ahol nem rendelkezik abszolút többséggel, koalíciós tárgyalások zajlanak.

Hírdetés

A Rzeczpospolita című lengyel napilap honlapján olvasható értesülések szerint a koalíciós tárgyalásokat a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk folytatja. A politikus már a vasárnapi urnazárás után a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban kijelentette: pártja a vajdasági szinten nyitott az együttműködésre, a legfontosabbnak a helyi társadalom érdekeit tartja.

A 2014-es helyhatósági választások után a PiS csak a kelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot irányíthatta, a jelenlegi eredmény a kormánypárt önkormányzati szintű térnyerését jelenti, többek között az eddig a PO védőbástyájának számító Lódzi vajdaságban.

A legtöbb esetben a PiS-nek viszont nem sikerült leváltani a nagyvárosokban több cikluson át vezető ellenzéki főpolgármestereket. Így történt a hagyományosan liberális többségű Varsóban is, ahol a KO a 2006 óta regnáló, a fővárosi ingatlanok reprivatizációja kapcsán kitört botrányban érintett főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz helyett Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest jelölte. Trzaskowski már az első fordulóban nyert, összesített eredmények szerint a varsóiak csaknem 57 százaléka támogatta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »