A kormánypárt áll nyerésre a lengyel helyhatósági választások első fordulójában

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt áll nyerésre országos szinten a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások első fordulójában, több helyi önkormányzatot viszont továbbá is kormányellenzéki koalíciók irányíthatnak – derül ki a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből.

Az exit poll szerint a PiS összességében a szavazatok 32,3 százalékát nyerte el, míg a kormányellenzéki Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) választási szövetsége, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 24,7 százalékára tett szert. A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) 16,6 százalékot kapott.

Több helyen a KO és a PSL feltehetőleg koalíciókat köt. A részvételi arány 51,3 százalékos volt, ami rekordmagas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében.

A legtöbb vajdaságban a PiS győzött

Hírdetés

Kilenc vajdaságban győzött a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások első fordulójában, a kormányellenzéki Polgári Koalíció (KO) hét vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot – derül ki a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből.

Az IPSOS által készített exit poll eredmények azt mutatják, hogy a PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Ellenzéki tömörülések viszont egyes vajdaságokban többségi koalíciót köthetnek.

Az exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen, ezen belül Varsóban a KO jelöltje győzött. Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »