A kormányhivatal törvénysértőnek találta az ásotthalmi rendelet

A kormányhivatal törvénysértőnek találta az ásotthalmi rendelet

Törvénysértő Ásotthalom rendelete a muszlim női viselet betiltásáról – ezt mondta ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal határozata. A település polgármestere, aki a Jobbik alelnöke is, nem fogadja el a döntést, bírósághoz fordulna a döntés ellen.

Korrupciómentes települést akar a Jobbik alelnöke. Ásotthalom polgármestere azt mondja, a jelenlegi szabályozás csak bizonyos értékhatár fölött engedi nyílttá tenni a közbeszerzési eljárásokat. Építési beruházások esetén ez 500 millió forint. Toroczkai László azt szeretné, hogy a parlament fontolja meg, hogy minden közbeszerzés teljesen nyílt legyen és ne csak néhány cégnek kedvezzenek a fejlesztési lehetőségek. Ásotthalom most épp 16 millióból újítaná fel sportcsarnokát, de a Közbeszerzési Hatóság nem engedte a nyílt eljárást.

„Ugyan a közbeszerzési értesítőben nem engedték, hogy megjelenjen ez a mostani 16 millió forintos beruházásunk, de legalább a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétették, és jellemző módon 3 nap alatt 20 cég jelentkezett rá a környékből, de még Budapestről is jelentkezett kivitelező. Azt gondolom, hogy ez is mutatja, hogy a magyar cégek, ezek kizárólag magyar tulajdonú cégek, a magyar cégek egyszerűen szomjazzák a lehetőséget arra, hogy dolgozzanak” – nyilatkozta Toroczkai László.

Ásotthalom nemrég egy másik rendelettel is a hírekbe került. A településen betiltották a muszlim nők viseletét, a müezzin tevékenységét, de az olyan propaganda-tevékenységet is, ami az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené. ez ellen a melegszervezetek is tüntettek. „Ha egy képviselőtestület megteszi azt, hogy alapvető emberi jogokat megsért, mint a gyülekezési jog, a véleménynyilvánítási, a szólásszabadság, szabad vallásgyakorlás joga, arra igenis fel kell kapnunk a fejünket” – véli Kiss Anna, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagja.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal több ponton jogszabálysértőnek tartja a település rendeletét, közleményükben azt írják, a rendelet a jogalkotási, a lelkiismereti, a vallásszabadságról szóló és az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik.

„Négy pontról beszélünk, ugye ebből kettő az illegális migrációval, illetve a muszlim vallással kapcsolatos, kettő meg az Alaptörvényben megfogalmazott család, illetve házasság fogalmával ellentétes úgynevezett homoszexuális által időnként megvalósított propagandára vonatkozik. Én azt gondolom, hogy ez utóbbi az, amit az alkotmányossági szempontból vizsgálni lehet” – mondta a Jobbik alelnöke. A polgármester nem fogadja el a kormányhivatal álláspontját, kész bíróságra menni, de erről még a testületnek kell döntenie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »