A kormányfő szerint még sosem volt ennyire biztosítva Szlovákia védelme, mint most

A kormányfő szerint még sosem volt ennyire biztosítva Szlovákia védelme, mint most

Németország stratégiai politikai partnerünk és a legjelentősebb gazdasági partnerünk. Emellett védelmi és biztonságpolitikai szövetségesünk – jelentette ki újságíróknak Eduard Heger (OĽANO) a Berlinbe tartó repülőgépen. A kormányfő Olaf Scholz kancellárral találkozik a német fővárosban.

Heger elmondta, Németország LNG-terminál építését tervezi, és annak kapacitásait Szlovákia is szeretné kihasználni gázellátásának biztosítása érdekében. A megbeszélésen a német szolidaritásvállalást szeretné tisztázni olyan esetekre, amikor hirtelen leáll vagy szünetel a gázszállítás.

A kormányfő német és szlovák fegyverek Ukrajnának való szállításáról is tárgyal a kancellárral, a két ország védelmi minisztériuma szintén egyeztetéseket folytat.

Hírdetés

A kormányfő emlékeztetett, hogy Németország Patriot légvédelmi rendszert bocsátott Szlovákia rendelkezésére, majd Hollandia is csatlakozott a segítségnyújtáshoz.

„Még sosem volt ennyire biztosítva az országunk védelme, mint most” – szögezte le Heger, hozzátéve, hogy a Patriotok hosszú távon Szlovákiában maradhatnának, és reméli, ennek nem lesz semmi akadálya.

Heger egynapos látogatásra utazott Berlinbe. Felkeresi a Német Külpolitikai Társaságot is, és virágot helyez el az egykori Berlini fal emlékművénél.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »