A kormányfő ismertette Szlovákia EU-elnökségi prioritásait. Vegyes fogadtatás Strasbourgban

A kormányfő ismertette Szlovákia EU-elnökségi prioritásait. Vegyes fogadtatás Strasbourgban

Robert Fico kormányfő ma Strasbourgban, az Európai Parlamentben Szlovákia soros EU-elnökségének vezetőjeként az ország prioritásait ismertette.

 

A kormányfő 10 perces felszólalásában hangsúlyozta, hogy

„az Európai Uniós nagyon sokat adott Szlovákiának, a [mögöttünk álló] 12 éves tagság országunkat geopolitikailag és gazdaságilag is megerősítette”.

 

A miniszterelnök a Brexittel kapcsolatban úgy fogalmazott,

„Egyik fontos tagunk úgy döntött, hogy elhagyja az EU-t, ami az Unió kudarcaként is felfogható. (…) Jobban meg kell hallanunk a kritikus hangokat, a sokféleséget jobban magunkhoz kell ölelnünk, és a közemberre jobban oda kell figyelnünk (…)”

 

majd hozzátette, az, hogy döntéseinkhez hűek maradjunk, nem mindig könnyű feladat.

 

„Habár az Unió nem tökéletes, van értelme, de nincs alternatívája.”, folytatta Fico.

 

Fico semmi újat nem tud mondani – közös fellépést sürget

 

A szlovák kormányfő az Európai Uniót érintő kihívásokkal kapcsolatban elmondta, „Csak közös megoldás mozdíthatja előre ügyünket. Elnökségünk erre fog koncentrálni, hogy hosszú távú terveket valósítson meg”.

 

Fico a Szlovák elnökség prioritásai közé sorolta a Schengeni rendszer és az Unió külső határainak védelmét, a migráció alapvető okainak megelőzését. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte a tranzit- (pl. Törökország) illetve a származási országokkal (pl. Szíria) való együttműködés fontosságát. Hangsúlyozta, hogy migráció nem szezonális, hanem globális probléma, ezért „közösen és koordinált módon kell fellépnünk”  a helyzet megoldásához.

 

Fico a TTIP mellett foglalt állást

 

A kormányfő Szlovákia elnökségi prioritásait ismertetve elmondta, hogy nem csak az Unión belül  várnak feladatok az EU-ra, hanem azon kívül is.

 

„Szomszédainkkal és távolabbi szövetségeseinkkel is ápolnunk kell kapcsolatainkat, mert az segíti [az EU] felvirágzását”

 

mondta Fico.

 

Szerinte az EU-nak segítséget kell nyújtania Ukrajnának, és a kontinens déli határainál lévő válságokra is megoldást kell találnia.

 

„Ez a politika erősíti  a biztonságot és a stabilitást (…) Célunk az, hogy ennek a folyamatnak a hitelességét megerősítsük, és mozgósítsuk a tagállamok kapacitásait”.

 

Fico újra elmondta, hogy Szlovákia az EU soros elnökségének betöltése során  erősíteni akarja a kapcsolatokat az USA-val és Kanadával a szabadkereskedelmi megállapodás véglegesítése érdekében.

 

Fico kijelentette, „A Pozsonyi csúcstalálkozóig elemezni fogjuk a brit kilépés okait (…). Egy család vagyunk, közös az identitásunk, ez táplálta Szlovákia EU-integrációs törekvéseit is.”

 

A digitalizáció szószónoka

 

Szlováki csaknem 1 milliárd euró költött az állami szféra informatizációjára, hogy egyszerűsítse az ügyintését, de a szakértők szerint a lakosok ennek előnyeit a hatalmas összegek ellenére nem nagyon látták. A Fico-kormány több kétes tendere is az informatizációhoz kapcsolódik. Ennek ellenére Fico külön fejezetet szánt a kérdésnek.

 

„Ugyanakkor nem szabad megragadnunk a múltban, hanem fel kell mérnünk a jelenlegi helyzetet és a jövőt is. (…) A tőke és az emberek szabad mozgása [az Unión belül] sokat adott nekünk, de a közös piac előnyeivel együtt meg kell értenünk, hogy informatizálnunk kell. Egyszerűsíteni kell a polgárok felé irányuló kommunikációt”

 

A kormányfő beszédének utolsó szakaszában olyan, az elmúlt hetekben gyakran hallott frázisokat sorolt fel, mint hogy vissza kell szorítani a szeparatizmust, populizmust és az extrémizmust, és hogy a polgárok érdekében kell cselekedni.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Különösen paradox módon hatott a kormányfő azon kijelentése, miszerint „Egy erősebb Brüsszel mindenkinek érdeke”. Ez ugyanis szöges ellentétben áll a V4-ek és több más tagállam véleményével, miszerint az EU túl sok jogot akar átvállalni az egyes országok kormányaitól.

 

Vegyes fogadtatás, kemény reakciók

 

Az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans a szlovák-magyar kapcoslatokat hozta fel példaként arra, hogy az Európai Unió igenis képes megoldani a konfliktusokat. „Nézzük meg Szlovákiát, Magyarországot és a két ország kapcsolatát. Nézzük meg a szlovákiai magyar kisebbség helyzetét. Igenis, van lehetőség előrelépni. Szlovákia erre a példa”, mondta Timmermans.

 

Richard Sulík (SaS) európai parlamenti képviselő és az egyik szlovákiai ellenzéki párt tagja elmondta, hogy üdvözli a szlovák kormány azon lépését, hogy elutasítja a kötelező betelepítési kvóták öteletét, de felhívta a figyelmet, hogy ez ennek ellenére mégsem kapott helyet a szlovák EU-elnökségi programban.

 

Sulík bírálta Jean-Calude Junckert, az EB elnökét, aki hathatatlannak bizonyult a migránskvóták kérdésében.

 

„Ha az Unióban reformokat akarunk, belülről kell újragondolnunk azt. Ezt Juncker, aki már 20 éve itt van, nem tudja levezényelni”

mondta az ellenzéki politikus.

 

„Vissza kell térnünk az eredeti gondolathoz”, folytatta Sulík, „Az emberek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásához szabadabb [önrendelkezőbb] országok mellett (…) Én egy egységes Európát akarok, de egy olyan Európát, ami működik. Ehhez be kell tartanunk a szabályokat és az elveinket. De szerintem most nem ez történik”.

 

Sulík az Európai Bizottság elnökét sem kímélte. Forrás: DennikN.sk

 

Fico kemény bírálatokat kapott

 

Gérard Deprez, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport tagja se volt elragadtatva Robert Fico beszédétől.

 

„Nem tudok megbízni egy olyan politikusban, aki európai [-nak mutatja magát] Brüsszelben és Strasbourgban, de otthon nemzeti és populista húrokat penget”, mondta Deprez.

 

Dimitrios Papadimoulis, az Egységes Európáért Baloldal képviselőcsoport tagja Ficot es Kaliňakot korábbi muszlimellenes, és bevándorlás-ellenes megnyilvánulásaival szembesítette:

 

„Ön azt mondta, hogy az Iszlámnak nincs helye Szlovákiában. (…) Még mindig kitart kijelentése mellett? Ennek szellemében fogják vinni az európai elnökséget?”

 

„Ha az elnökségük alatt magyar testvéreink emberi jogai és méltósága is kiteljesedik az önök (Szlovákia) földrajzi területén, mint ahogy azt Timmermans úr látni véli, akkor nagyon boldogok leszünk

 

mondta Papadimoulis.

 

Körképs.sk, europarl.europa.eu

Nyitókép: DennikN.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »