A kormányfő és a miniszter is állami fennhatóság alá helyezné át a középiskolákat

A kormányfő és a miniszter is állami fennhatóság alá helyezné át a középiskolákat

POZSONY. Az államnak kellene irányítania a középiskolákat – véli Robert Fico kormányfő, aki ezt nemrég a HN Klubban is kijelentette. Mint mondta, nagy hiba volt a középiskolákat a megyék fennhatósága alá helyezni.

"A módosító javaslat a Tanuló Szlovákia szerzői dokumentumból következik, s annak tartalmát a nemzeti nevelés- és oktatásfejlesztési program keretében hajtják majd végre. Az a törekvés, hogy a regionális oktatásügy az állam hatáskörébe kerüljön át. A módosításról folyó tárgyalások ugyanis ezzel összhangban folynak" – reagált a kormányfő kijelentésére az oktatási tárca sajtóosztálya.  

A Szlovákiai Pedagógusok Kamarája (SKU) a kormányfő kijelentését farizeusnak s egyúttal populista puffogtatásnak tartja.

"Azért tartom farizeusinak, mert a Robert Fico vezette kormány a 2012 és 2016 közti időszakban egyetlen olyan rendszer szintű dokumentumot sem hagyott jóvá, amely ezen áldatlan állapot kapcsán megoldást jelentene. A kormány még az oktatási tárca „saját“ dokumentumát (A szlovákiai oktatásügy állapotáról és a további fejlesztését célzó, rendszer szintű lépésekről szóló jelentés) sem hagyta jóvá, amellyel a hatékonyabb finanszírozás problémakörét akarták megoldani" – mondta Vladimír Crmoman, az SKU képviselője. Ezt főként azért tartja populista puffogtatásnak, mert a kormányfő a jelenlegi állapot semmiféle mély elemzését nem végeztette el, és semmiféle lépést nem tett as helyzet jobbítása érdekében.

Az SKU az oktatásügy irányítása terén azt kéri, hogy vezessék be valamennyi iskola és iskolai létesítmény egyenrangú és igazságos finanszírozását. "A valamennyi gyermek és fiatal művelődéshez való egyforma hozzáférésére vonatkozó, alkotmány által szavatolt jog teljesítése megköveteli a hatáskörök, felelősségek, valamint az iskolák, az önkormányzatok és az állam közti viszonyok pontos megszabását" – mondta Crmoman.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »