A kormányfő a kezdő tanárok fizetésének emeléséről beszélt

A pénzügyminisztérium és az iskolaügyi minisztérium olyan speciális intézkedést készít elő, amelynek köszönhetően ugrásszerűen megnőnének a kezdő tanárok fizetései. A konkrét javaslatnak 2019-ben kellene elkészülnie. A készülő állami költségvetés már ezekkel a kiadásokkal is számol. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő mondta a parlamentben, a kérdések órájában.

Emlékeztetett: a tanárok bére az elmúlt években az állami és közalkalmazottak átlagos fizetésemelkedése fölé került. „Ez azt jelenti, hogy az utóbbi években a pedagógusok fizetése mindig gyorsabban emelkedett, mint az állami és közalkalmazottak fizetése. Ebben az időszakban már három alkalommal is 6 százalékkal emelték a fizetéseket, és a választási időszak végéig még két jelentősebb emelésre fog sor kerülni” – hangsúlyozta a kormányfő.

Hírdetés

A kormány meg akarja emelni a kezdő tanárok fizetését, hogy ez a hivatás olyan fiatal pályakezdők számára is érdekes legyen, akik az iskola elvégzése után családot akarnak alapítani. Az első lépésre e téren 2019-ben kerül sor. „Az akarjuk, hogy a kezdő tanárok jobb körülmények között kezdhessenek, mint az elődjeik” – tette hozzá a kormányfő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »