A kormány újragondolja a nemzetbiztonsági stratégiát

Magyarország megváltozott biztonsági körülményeire, a tömeges bevándorlásra, a terrorveszély erősödésére, valamint a honvédség megváltozott feladatrendszerére hivatkozva új munkacsoportot hoz létre a kormány, hogy átszervezze Magyarország nemzetbiztonsági stratégiáját – derül ki a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőből. 

A bizottságban benne lesz a Simicskó István honvédelmi, Pintér Sándor belügy-, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter. Rajtuk kívül a munkában résztvesznek a polgári és a katonai titkosszolgálatok, valamint a TEK és a mögé szervezett elemzőközpont, a TIBEK is. A csoportot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára vezeti majd.

Még érdekesebb viszont, hogy állandó meghívottként az üléseken részt vesz majd Matolcsy György jegybank elnök is, akinek papíron se a katonasághoz, se a terrorizmushoz, se a migrációs válsághoz nincs köze. Valószínűleg a jelenlétét az indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank saját fegyveres testületet hozott létre, ezt pedig többnyire volt titkosszolgákkal töltötték fel. A jegybanknál kötött ki Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) előző főigazgatója, Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója, valamint Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a Terrorelhárítási Központ egykori fegyveres harci kiképzőtisztje.

Rajta kívül még egy állandó meghívottat jelöl ki a határozat: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központ által kijelölt embert. Az intézetet jelenleg Dr. Tálas Péter vezeti, aki korábban dolgozott az SZDSZ parlamenti frakciójának és a Katonai Biztonsági Hivatalnak is.

Az egyelőre nem tudni, hogy milyen gyakran ülnek össze a tagok, pontosan miről egyeztetnek majd. Azt sem határozza meg az utasítás, hogy mekkora költségvetéssel dolgozzon az új szervezet. A részletkérdéseket majd a munkacsoport ügyrendje határozza meg. 

Ok éppenséggel van az átszervezésre

Az MTI emlékeztet, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 22-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszélt arról, hogy új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. Kiemelte a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét és kitért a kibertámadások jelentette veszélyekre is.

A miniszter által megnevezett területeken a magyar szolgálatoknál valóban probléma lehet: október elején derült ki, hogy terroristák akár 200 000 anonim SIM-kártyát is vehettek Magyarországon, anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna. Ugyanígy a tavalyi menekültválság alatt legalább 15 olyan merénylő utazott át Magyarországon észrevétlenül, akik később részt vettek a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokban.

A honvédség átszervezéséről pedig október elején írt az Index, a portál szerint Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen a haderő állapotával. 2017 januárjától mintegy húszezer önkéntes katonát képezhetnek ki. A menekültválság alatt ugyanis rádöbbentek, hogy a magyar hadsereg nem elég ütőképes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »