A kormány több mint 1,8 millió eurót oszt szét a Rozsnyói járásban

A kormány több mint 1,8 millió eurót oszt szét a Rozsnyói járásban

A szlovák kormány több mint 1,8 millió eurót oszt szét a Rozsnyói járás települései között. A Rozsnyói a legkevésbé fejlett járások közé tartozik. A kormány erről a nagyszabosi kihelyezett ülésen határozott szerdán.

Az eredetileg kilátásba helyezett egymillió eurós támogatást a kabinet 800 000 euróval toldotta meg. Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök rámutatott: ez a kormány eddigi egyik legnagyobb emelése, amellyel az adott régió konkrét szükségleteire reagál.

Az utólag jóváhagyott, 800 ezer eurós emelésből a legnagyobb összegű támogatást, 400 ezer eurót Pelsőc község kapja, melyet a megyeháza felújítására fordíthat. A járási székhely 200 ezer eurót kap az iskolai étkezdék bővítésére. Az étkezdékben több férőhelyre lesz szükség az ún. ingyen ebédek bevezetése miatt.

Hírdetés

A megnövelt forrásból 100 000 eurót utalnak Nagyszabos községnek. Az összegből egy új műszaki berendezést terveznek vásárolni a helyi szociális vállalat részére. A berendezés lehetővé tenné, hogy a papírgyárral együttműködő üzemben üzemanyaggá alakítsák át a papírgyártás során visszamaradt hulladékot. Az így nyert üzemanyagot a járásban élő, szociálisan hátrányos helyzetű családok között osztanák szét.

Az eredeti, egymillió eurós támogatásból a legtöbbet Dobsina városa kapja. A helyi önkormányzat 100 000 eurót fordíthat útfelújításra. Ugyanekkora támogatást kap a járási székhely is, az összegből új műszaki berendezést vásárolnak a téli stadionba. További 40 000 euróból játszóteret létesítenek az egyik rozsnyói alapiskolában.

Pelsőc a fent említett támogatáson kívül további 52 000 eurót kap az iskolai étkezde felújítására. Gömörhorka és Kuntapolca községek egyenként 35 000 eurós támogatásban részesülnek. Az összegből a helyi utakat újítják fel. Összesen 77 projekt nyer támogatást. A támogatottak között szerepelnek vallási felekezetek és sportegyesületek is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »