A kormány számára nemrég példa volt, most célkeresztbe került

A kormány számára nemrég példa volt, most célkeresztbe került

Alig három hónapja még a sikeres integráció példaképeként számolt be a kormányközeli Magyar Demokrata arról az afgán származású szakemberről, aki most az LMP tanácsadójaként a kormánypártok célkeresztjébe került. A jogi végzettségű szakember egyébként korábban még a fideszes Demokrácia Központnak, valamint a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeumnak is megfelelt.

„Azt gondolom kampány van, itt nem én vagyok a lényeg, hanem a Fidesz propagandája, és az ellenzéki térfelet teljesen leszeretnék tisztítani, és rajtam keresztül Szél Bernadettet az LMP miniszterelnök-jelöltjét támadják” – mondta Janan Mirwais.

Janan Mirwais Kabulban született, de 4 éves kora óta él Magyarországon. Édesapja egyetemi tanár, édesanyja gyógypedagógus. Ő az ELTE-n szerzett jogi diplomát. 2017 óta az LMP-frakció tanácsadója, előtte többnyire kormány közeli intézményekben dolgozott – például a fideszes Demokrácia Központnál, illetve a Schmidt Mária vezette Terror Házánál.

Ő az, akit alig 3 hónapja a Békemenet-szervező, Bencsik András főszerkesztésével megjelenő kormányközeli Magyar Demokrata hetilap úgy jellemzett, mint akinek személye a sikeres integráció iskolapéldája: jogot végzett, magát magyarnak tartja, és ha telefonon beszélnének vele, senki sem mondaná meg, hogy külföldi gyökerei vannak.

Hírdetés

„Szél Bernadett és az LMP Soros érdekeit, idegen érdekeket szolgál a magyar parlamentben és ezért azon a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, ahol pont ezeket az idegen érdekeket szeretnénk elhárítani, pont ezekről az idegen érdekekről érdeklődünk, azon egy ilyen ember nem vehet részt” – mondta Németh Szilárd. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke január 15-én az LMP miniszterelnök-jelöltjének kitiltását követelte, pár nappal később az állami televízió azt is megszellőztette: Szél Bernadett azért nemkívánatos, mert szakértője megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ráadásul a Migráns Szolidaritás szervezetnek dolgozott.

A szakértő cáfol. „Soha nem dolgoztam a Migszol nevű szervezetnél, semmilyen jogviszonyba nem álltam velük, és a nemzetbiztonság munkájában nem vettem részt mert a nemzetbiztonsági átvilágítás negatív eredménnyel zárult. De ez nem azt jelenti hogy nemzetbiztonsági kockázatnak minősített az Alkotmányvédelmi Hivatal, hanem hogy zárt üléseken nem vehettem részt” – mondta Janan Mirwais.

A Fidesz frakciószóvivője azonban Németh Szilárdnak hisz. „Azt értem hogy Németh Szilárd mit mondott, valószínűleg neki van igaza. Ugyanis ő nem azt mondta, hogy ő soha nem dolgozott a Migszolnál, és tudja amikor valahol önkéntesként dolgoznak emberek ott nem feltétlenül lehet jogviszony a szervezet és a magánszemély között” – mondta Halász János.

A Migráns Szolidaritás tagja azonban azt mondja, önkéntes alapon sem dolgozott náluk soha az afgán származású szakértő. „Soha nem találkoztunk vele, sajnálom hogy olyan szinten megy most a kormánypropaganda, hogy ilyen összefüggéseket találjanak, és azt is szeretném hangsúlyozni, hogy senki nem kérdezte a Migszolt. Csak mi tudjuk, hogy ki a tagja, ki nem, és egyáltalán senki nem kérdezte tőlünk ezt” – mondta Kallius Annastiina.

Az LMP továbbra is kiáll szakértője mellett és jogi lépéseket fontolgat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »