A kormány műhelyéből: Miként lehetne könnyíteni a társaságok alapítását?

A kormány műhelyéből: Miként lehetne könnyíteni a társaságok alapítását?

Számos bírálat éri a korlátolt felelősségű társaságok alapítását Szlovákiában. Jelenleg az alapításhoz letétbe kell helyezni a minimális alaptőkét – 5 ezer eurót, és a bejegyzési okiratokhoz meg kell jelenni egy közjegyző előtt, majd azokat be kell nyújtani az illetékes bíróságokhoz, amivel az alapítás akár több mint egy hónapig is elhúzódhat. Mindemellett a 2019 júniusában elfogadott EU előírás szerint, meg kell teremteni a lehetőséget, hogy az alapítás digitálisan, on-line is lebonyolítható legyen.

A szlovák igazságügyi minisztérium az előttünk álló módosításoknál két ország modellje között mérlegel. Vajon a cseh vagy a német modellt fogja választani, hogy könnyítsen az alapítás feltételein, hogy kisebb alaptőkét legyen szükséges felmutatni, hogy on-line módon is be lehessen nyújtani a cégbejegyzési kérelmet?

A német modellben szimpatikus lehet az úgynevezett egyeurós társaságok alapítása.

A mai vállalkozói világban már nem annyira fontos az alaptőke megléte. Eddig a minél nagyobb alaptőkével rendelkező társaságok a megbízható partner képét mutatták, akitől nagyobb valószínűséggel lehet behajtani az esetlegesen keletkező követeléseket. Az utóbbi időkben, főleg az IT területén, ahol az üzlet már on-line térbe helyeződött, ez már nem tűnik olyan fontosnak. Tehát az egyik alapelv szerint, az alapítás folyamatát az alaptőke rögtöni biztosításával nem terhelnék, hanem azt várnák, hogy a társaság akkor emelje az alaptőkéjét, ha már elkezdett valóságban is termelni. Az először megtermelt haszon szolgálna az alaptőke kialakítására, majd csak ezután lehetne a hasznot kivenni a társaságból.

A Slovensko.sk portálon keresztül elvileg be lehetne nyújtani a bejegyzési iratokat, de mindenki ismerheti, mennyire megbízhatóan működik a portál.

Reálisan a Slovensko.sk portál ebben az esetben, csupán egyes okiratok beküldésére használható.

Márpedig az EU előírás szerint, a teljes folyamatot on-line módon is lehetővé kell tenni, már csak az egyenlő versenyfeltételek betartása miatt is. Sok külföldi társaságot elriaszt az, hogy a bejegyzés akár hetekig, hónapokig is húzódhat, ahogy az is, hogy az egyes cégbíróságokon nem azonos az elbírálási gyakorlat.

A cégbíróság amúgy sem bírja feldolgozni időben a kérvényeket, ezért további lehetőségként felmerül, hogy a bejegyzést nem a bíróságok, hanem az ezzel megbízott közjegyzők végeznék.

Németországban két módon lehet KFT-t alapítani.

Vagy a minimális alaptőke – 25 ezer euró – letétbe helyezésével, aminek legalább a felét az új társaság bankszámláján kell elhelyezni, vagy egyeurós alaptőkével.

Hírdetés

Az egyeurós társaságoknak kötelességük az éves hasznuk 25%-át az alaptőke emelésére fordítani, illetve esetleg az előző évek veszteségeinek csökkentésére.

Az alapítás jogi formája hasonló a szlovákiaihoz. Az alapítási okiratot szintén közjegyzőnek kell hitelesítenie, és szintén van társasági regiszter illetve regiszter a természetes személyként vállalkozóknak.

Csehországban a korlátolt felelősségű társaságot akár egy korona alaptőkével (vagy többel is) meg lehet alapítani.

Az alapítási okiratot egy közjegyző előtt hitelesítik, amely után a közjegyző egyenesen bejegyeztetheti a cégregiszterbe. Így a társaság akár 24 órán belül is megalapítható, illetve a változások is bejegyeztethetőek.

A bejegyzést tehát nem a bíróság hivatalnokai végzik, hanem a nagyjából 450 közjegyző. Ez a gyakorlat viszont ellentmond az EU előírással, amely nem preferálja a kötelező közjegyzői okiratot, hiszen ez nehezíti a teljes on-line bejegyzési módszert.

Csehországban január elsejétől egy új módszert is bevezettek. Addig az alaptőke kialakítására a vállalkozónak egy speciális bankszámlát kellett nyitnia, januártól, 20 ezer cseh korona alaptőkéig ez az összeg egyenesen is rátehető a bankszámlára, vagy a pénztárba, ami tovább gyorsíthatja a bejegyzést.

A szakértők szerint a német vagy a cseh modell elemeinek átvétele csak kicsit javítana a jelenlegi helyzeten, így érdemes volna más példákat is megvizsgálni.

Például

a briteknél nem kell közjegyzői alapító irat, a vállalkozások nyilvántartására is csak egy regiszter létezik.

Az alapítást és a módosításokat on-line módon végzik, így ez, az esetek túlnyomó többségében nem tart tovább két óránál. A minimális alaptőke egy font

A magyar modellnél sincs szükség közjegyzőre.

Az alapító okiratokat ügyvéd előtt kell aláírni, amit azután az ügyvéd küld el elektronikusan a cégbíróságra. Magyarországon egy társaság alapítása a gyakorlat szerint kettőtől nyolc napig terjed.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »