A kormány megtámadta azt a törvénytervezetet, amely lehetõvé tette volna a diákoknak az iskolák sportpályáinak használatát

A kormány megtámadta azt a törvénytervezetet, amely lehetõvé tette volna a diákoknak az iskolák sportpályáinak használatát

A kormány megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvénytervezetet, amelyik lehetővé teszi a diákok számára az iskolák szabadtéri sportpályáinak oktatási időn kívüli ingyenes használatát – tájékoztatott szerdán Tudor Pop, a jogszabályt kezdeményező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője. A politikus szerint ez „támadás a gyermekek és a serdülők egészsége ellen’, akiknek nagyon kevés mozgásra és sportolásra alkalmas hely áll rendelkezésre.

Tudor Pop a parlamentben a sajtónak elmondta, hogy Nicolea Ciucă miniszterelnök január 13-án nyújtotta be panaszt az alkotmánybírósághoz a parlamentben elsöprő többséggel megszavazott törvénytervezet ellen. A kormányfőt szerinte valószínűleg a jogszabálytervezetet végig ellenző tanügyminiszter ‘csapta be’ azzal, hogy ‘jó ötlet zárva tartani az iskolaudvarokat’.

Hírdetés

‘Nem tudom, mi a baja Cîmpeanu miniszter úrnak a sportolni és mozogni vágyó gyerekekkel és tinédzserekkel, de ellenkezésének valószínűleg köze van azoknak az iskolaigazgatóknak a lobbizásához, akik szemrebbenés nélkül bérbe adják az iskolai sporttermeket’ – fejtette ki az USR-s képviselő.

Pop szerint botrányos, hogy a gyerekeket és a tinédzsereket távol tartják az egyetlen olyan helytől, ahol biztonságosan sportolhatnak és szabadidős tevékenységeket folytathatnak, és mindezt egy olyan időszakban, amikor a diákok körében járványszerűen terjed az elhízás, túl kevés a sport- és testnevelésóra, Románia pedig az ülőmunka és a szív- és érrendszeri betegségek „európai bajnoka”.

A politikus megjegyezte: az alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában a kormány azt kifogásolja, hogy a testnevelési törvényt módosító tervezet nem fogalmaz egyértelműen, pedig a módosított cikkely csak azt írja elő, hogy a tizenéveseknek és a gyerekeknek tanítási időn kívül joguk van ingyen használni a szabadtéri iskolai sportpályákat – nyomatékosította Pop.

‘Remélem, hogy az alkotmánybíróság az ügyet érdemben és 2000/69-es testnevelési törvény szellemében fogja elbírálni” – szögezte le az USR képviselője(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »