A kormány megígérte, Lázár nem lát lehetőséget rá

A kormány megígérte, Lázár nem lát lehetőséget rá

Bár a kormány már az új tanévre ígérte, a kancelláriaminiszter a 2018-as országgyűlési választások előtt már nem lát lehetőséget a tanulói terhek csökkentésére a közoktatásban. A Tanítanék mozgalom az októberi népszavazás utánra újabb tiltakozó akciókat tervez.

A pedagógustüntetések egyik kulcsembere szerint viszont nincs ok ünneplésre. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke úgy látja: a tavaszi tüntetések hatására ugyan a kormány több dolgot is megígért, de azokat nem váltotta valóra. A többi közt a tanulói terhek sem csökkentek.

„A követelések és az ígéretek nem feltétlenül fedik egymást, sokszor a kormány ellentétes irányba ment, mint amit szerettünk volna. Az állami fenntartásba vétel az önkormányzatiból – ugye ez történt –, másrészt a szakképzés átszervezése pont ellene megy annak, mint amit a szakmai szervezetek vártak” – mondta Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

A Tanítanék mozgalom képviselője nem tartja kizártnak a demonstrációkat a jövő tanévben sem, de egyelőre kivárnak. „A szeptember hónapot arra szánjuk elsősorban, hogy monitorozzuk a problémákat, amelyek beáramlanak. Láttuk előre, hogy mi várható, és várjuk, hogy a gyakorlatban mit tapasztalnak a kollégák. Utcai akciót inkább a kvótanépszavazás utánra szeretnénk időzíteni, tehát októberre” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője.

Bár a kormány a tanév kezdetére ígérte a tanulói terhek csökkentését, a kancelláriaminiszter ezt a következő két év feladatának tekinti. „A következő két év legfontosabb szakmai feladata a NAT olyan átalakítása, amely a gyermeken lévő terhek csökkentését célozza meg úgy, hogy a tudás versenyképessége ne sérüljön. Ez egy nagyon komoly feladat. A ’18-as választások előtt szerintem már nem kerül rá sor” – jelentette ki Lázár János.

A kancelláriaminiszter hozzátette: a következő években nyugalomra van szükség a közoktatásban. Lázár János szerint a szakképző intézmények kerettantervének meghirdetése is azért csúszott nyár végére, mert az elmúlt hónapokban arról társadalmi vitát folytattak az ágazat képviselőivel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »