A kormány már előbb megállítaná a migránsokat

A kormány már előbb megállítaná a migránsokat

Szerbiába is rendőröket küldene a magyar kormány a migrációs válság megfékezésére. A két ország belügyminisztere Horgosnál beszélt a lehetséges együttműködésről, Belgrád szerint ősszel lehet szükség magyar segítségre.

A horgosi menekülttáborban lévőknek gyakorlatilag esélyük sincs arra, hogy Magyarországra jussanak, naponta alig 15 ember adhatja be a kérelmét, és a várólistán 300-nál is többen vannak. A magyar kormány célja, hogy a menekültek idáig se jussanak el, hanem Szerbia túloldalán, a macedón–bolgár határ környékén feltartóztassák őket. Budapest ehhez rendőröket is adna a szerbeknek.

„Magyarország felajánlotta azt, hogy Szerbiának segítséget ad a határok védelmében. Átadjuk azokat az információkat, ami ezt megkönnyíti, adunk rendőröket, ha igényli Szerbia, és más támogatást, jogi támogatást is biztosítunk részére, a közösen kialakított álláspontok mellett” – jelentette ki Pintér Sándor.

Szerbián keresztül jelenleg naponta közel százan próbálnak Európába jutni. A szerb határokon a magyarok mellett osztrák rendőrök is szolgálatot teljesítenek.

„Az a célunk, hogy megerősítsük Szerbia határait, és ehhez szívesen vesszük a magyar segítséget. A magyar rendőrök a macedón és a szerb határon fognak szolgálatot teljesíteni. Erre különösen nagy szükség lesz ősztől, amikor arra számítunk, hogy a rossz idő miatt újra egyre többen próbálnak majd szárazföldön útnak indulni a földközi-tengeri útvonal helyett – mondta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

Magyar rendfenntartók egyelőre csak Macedóniában, a görög határon teljesítettek szolgálatot. A negyedik csoport 3 hónap alatt 497 migránst tudott elfogni, a többségük Afganisztánból próbált Európába jutni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »