A kormány leváltotta a közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal elnökét

A kormány leváltotta a közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal elnökét

A kormány a keddi, szobránci kihelyezett ülésén leváltotta Tomáš Haškót, a közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal (ÚDZS) elnökét. Haško leváltását Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter indítványozta. „Haško a mai nappal távozik” – erősítette meg az egészségügyi tárca.

Felmerült a gyanú, hogy a hivatal nem megfelelően járt el a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre hirdetett versenytárgyalás során. Egy június közepén meghirdetett, 800 millió eurós tenderről van szó. A legtöbb engedélyt az LSE – Life Star Emergency cég nyerte el. A Sme napilap információi szerint a pályázatelbíráló bizottság tagjai kapcsolatban álltak az említett vállalattal. Az ÚDZS elnöke visszautasította a bizottsági tagok elfogultságának vádját, és azt állította, hogy a versenytárgyalás az érvényben lévő jogszabállyal összhangban zajlott le.

Hírdetés

Kalavská szerint Haško nem adott kielégítő magyarázatot az egészségügyi bizottság tagjainak, ráadásul nem bocsátott a vizsgálódó képviselők rendelkezésére minden általuk kért információt.

A versenytárgyalással kapcsolatos információkat a minisztérium is megvizsgálta. Ennek alapján született meg a hivatal elnökének menesztéséről szóló döntés, akinek a szakmai felkészültségével kapcsolatban is felmerültek kétségek. Haškót 2016. május 1-jén nevezték ki az ÚDZS élére.
 

Korábban több képviselő is szorgalmazta a régi tender leállítását, Kalavská azonban rámutatott, hogy a törvény ezt jelenleg nem teszi lehetővé. A jövőben ez megváltozhat, ennek érdekében különféle módosításokat készít elő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »