A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját

Magyarország kiáll Georgia (más néven Grúzia – a szerk.) területi integritása és szuverenitása mellett, valamint támogatja az ország euroatlanti integrációs törekvéseit – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter kétnapos grúziai látogatásán, ahol megbeszélést folytatott Irakli Garibasvili georgiai védelmi miniszterrel.

A honvedelem.hu tudósítása szerint Benkő Tibor kiemelte azt is, hogy Magyarország ebben közvetlen támogatást is nyújt Grúziának, és emellett hozzájárul azokhoz a NATO-, EU- és V4-programokhoz is, amelyek segítik Grúzia euroatlanti csatlakozásának folyamatát. A miniszter megjegyezte: annak ellenére, hogy Grúzia még nem tagja a szövetségnek, lényegében úgy teljesít, mint egy tagország. Benkő Tibor példaként említette Grúzia hozzájárulását a NATO válságkezelési műveleteihez – köztük az afganisztáni eltökélt támogatás művelethez.

A tárgyaláson szóba került a budapesti székhelyű NATO Katonai Egészségügyi Kiválósági Központ is, amely a koronavírus-járvány első hulláma idején központi szerepet játszott a NATO pandémiás intézkedéseinek előkészítésében. A járvánnyal kapcsolatosan Benkő Tibor a támogatásáról biztosította grúz partnerét, hangsúlyozta, hogy a vírus elleni küzdelemben is számíthatnak Magyarországra. Hozzátette: szolidaritása jeleként Magyarország a koronavírus elleni védekezéshez szükséges jelentős mennyiségű gyógyszeralapanyag exportálását engedélyezte Grúziába.

Hírdetés

Grúzia védelmi minisztere, Irakli Garibasvili a találkozón kiemelte a magyar szerepvállalás fontosságát az Európai Unió Megfigyelő Missziójában (EUMM) és megköszönte, hogy Magyarország támogatja a NATO és Grúzia együttműködését.

Giorgi Gaharia, Grúzia miniszterelnöke pénteken udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibort. A találkozón szó esett a térség biztonsági helyzetéről és a két ország együttműködésének további lehetőségeiről – olvasható a honvedelem.hu cikkében.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »