A kormány jóváhagyta a költségvetési javaslatot

A kormány jóváhagyta a költségvetési javaslatot

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormánya szerdán jóváhagyta a költségvetési javaslatot, amely az államadósság és az államháztartási hiány csökkenésével számol a következő években. 2019-ben várhatóan először csökken az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 0,10%-ára. A rá következő évben, 2020-ban kiegyensúlyozott költségvetésre van kilátás, 2021-ben pedig először várható a GDP 0,2%-ának megfelelő költségvetési többlet. A költségvetési tervezetet a pénzügyminisztérium terjesztette a kormány elé.

A bruttó államadósság 2019-ben várhatóan a GDP 47,3%-ára fog csökkenni, 2021-ben pedig már csak a GDP 44,8%-ának megfelelő államadóssággal számol a javaslat. 

Jövőre 2,138 milliárd eurós költségvetési hiánnyal fog gazdálkodni az állam. Míg a bevételek 15,497 milliárd eurót, a kiadások 17,635 milliárd eurót fognak kitenni.

Az aktuális költségvetési javaslat idén 0,23 százalékponttal hatékonyabb gazdálkodással számol. A költségvetési hiány idén eléri a GDP 0,6%-át, a költségvetésbe foglalt cél 0,83% volt. A bruttó államadósság összege idén várhatóan a GDP 48,7%-ának fog megfelelni.

A szlovák gazdasági növekedés üteme jövőre várhatóan eléri a 4,5%-ot. Az autóipari termelés további bővülésének köszönhetően a kivitel fog dominálni. A munkanélküliségi ráta tovább fog csökkenni, 2019-ben 6,4%-os szintre esik vissza, 2021-ben pedig várhatóan már a 6%-ot sem fogja elérni. 

A költségvetési javaslat értelmében jövőre 5,2 milliárd eurót kap az egészségügy. A védelmi és a munkaügyi minisztériumnak is több forrás fog a rendelkezésére állni, előbbinek 2019-ben 581 millió euróval nőnek a kiadásai. A költségvetés számol a közigazgatási és állami alkalmazottakat, valamint a pedagógiai alkalmazottakat érintő béremeléssel is. Jövőre az oktatási minisztérium is több pénzből gazdálkodhat majd. A költségvetésbe belefoglalták az üzletláncok részére bevezetett különleges illetéket is.

A pénzügyminisztérium 400 millió eurós pénzügyi tartalékkal számol, melyet többek között az ingyenes iskolai étkezés vagy az üdülési csekkek bevezetésére fordítanak majd. Ebből fedeznék a karácsonyi prémiumok és az adókedvezmények emelését, valamint a lakhatásra vonatkozó áfakulcs csökkentését is. További 150 millió eurót különítenek el, amely szükség esetén a beruházásokra és az infrastrukturális projektekre fordítható.

A pénzügyminisztériumnak október 15-ig kell tájékoztatnia az Európai Bizottságot a költségvetési javaslatról és a költségvetési célokról.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »