A kormány intézkedése miatt megszűnhetnek a céges üdülők

A kormány intézkedése miatt megszűnhetnek a céges üdülők

Tíz év alatt 48 ezerről 11 ezerre csökkent a vállalati nyaralók férőhelyeinek száma. Az adószabályok miatt ugyanis piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak.

A rendszerváltás nemcsak a szakszervezeti üdültetést vitte zuhanórepülésbe, a bajba került vállalatok is sorra szabadultak meg nagy értékű üdülőiktől, így próbálva talpon maradni. A legutolsó ismert adat szerint 2018-ban már csak 343 céges pihenőhelyet tartott nyilván a KSH, ezekben összesen 11 620 férőhely volt – írja a Népszava. Az utóbbi két évben több mint háromszáz férőhely szűnt meg. Tíz éves távlatban azonban nőtt az üdülők száma, de összbefogadható létszám durván zuhant az akkori 48 ezerhez képest.

A vállalatok tehát főként a nagy ingatlanoktól szabadultak meg.

Hírdetés

A kormány ráadásul tavaly kivette 2019-től a kedvezményesen adózó körből a dolgozók céges szálláson való üdültetésének lehetőségét. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara egyik elemzése szerint a munkaadót és a munkavállalót sújtó közterhek együtt már 81,95 százalékos elvonást jelentenek a vállalati üdülő igénybevételekor, ami

sokak szerint egyet jelent ennek a lehetőségnek a felszámolásával.

„A vállalati üdülést az tette mindenekelőtt népszerűvé, hogy kedvezményes volt. a kedvezményes vállalati üdülés szerzett jog, amit megvonni nem éppen ízléses megoldás. Piaci értéken nem veszik igénybe a munkavállalók a vállalati üdülőket” – fogalmazott a Zalai Munkástanácsok.

Ami biztos: a vállalatok többsége az üdülők eladásán kezdett el gondolkodni, bár még kevesen léptek, a többség megvárja a dolgozók idei reakcióját. A Telekom azonban már döntött, megválik ilyen célú ingatlanjaitól.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »