A kormány és a Magyar Cserkészszövetség közös értékrendjéről beszélt a miniszterelnök – a nap hírei

Több mint 3 milliárd forintot fordít a fiatal tehetségek gondozására a kormány. Olaszországban ismét választások lehetnek, az államfő megvétózta az egyik koalíciós párt pénzügyminiszter jelöltjét.

A kormány és a Magyar Cserkészszövetség közös értékrendjéről beszélt a miniszterelnök a Pest megyei Nagykovácsiban, az országos cserkésznap nyitóeseményén. Orbán Viktor a felújított Teleki-Tisza-kastély átadóján azt mondta: a cserkészközpont az egyik erőcentruma lehet a 21. századi kereszténydemokráciának.

Magától nincs béke és biztonság, folyamatosan tenni kell érte – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a magyar hősök emlékünnepén kiemelte: ilyenkor nemcsak a hősi halált halt katonákra, hanem azokra a civilekre is emlékezünk, akik az ország függetlenségéért, szabadságáért áldozták az életüket.

Több mint 3 milliárd forintot fordít a fiatal tehetségek felkarolására, gondozására a kormány – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Új Nemzedék Központ gyereknapi Tehetségfesztiválján. Novák Katalin hozzátette: számára a gyereknap üzenete az, hogy minden gyermek biztonságban nőhet fel Magyarországon.

A gyerekszegénység csökkentésére szólította fel a kormányt gyermeknapi sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció alelnöke. Niedermüller Péter szerint minden statisztikai adat azt mutatja, hogy az elmúlt 8 évben nem sikerült lényegesen csökkenteni a gyerekszegénységet.

A vidéki hálózat megerősítését tartja legfontosabb feladatának az LMP új elnöksége. Keresztes László Lóránt, a párt szombaton megválasztott társelnöke azt mondta: az előrehozott tisztújító kongresszus stabilitást hozott, mert az új elnökség előbb elkezdheti munkáját. A kétnapos kongresszus megerősítette Szél Bernadett társelnöki mandátumát.

Hétfőn benyújtja az országgyűlési mandátumáról szóló lemondását Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Helyét Kocsis-Cake Olivio pártigazgató veszi át – jelentették be a párt vezetői. A politikus az országgyűlési frakcióban esélyegyenlőséggel, szociális kérdésekkel, uniós témákkal és nemzetpolitikával is foglalkozik majd.

Az Iránnal kötött nukleáris megállapodással összefüggő cselekvési tervről is egyeztetnek hétfőn az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. A külügyi tanács tárgyal emellett a venezuelai és a gázai helyzetről. Várhatóan megvitatja az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok közötti új megállapodást.

Olaszországban megvétózta a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét az államfő, ez a kormány megalakulásának megakadályozását jelentheti – közölte az Öt Csillag Mozgalom. Vétó esetében az államfő szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

Dollár és euró megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország lakosait a török elnök, hogy ezzel is segítsenek elhárítani az ország ellen intézett pénzügyi támadást. A török fizetőeszköz elleni erős eladási hullámot az energiaipari miniszter összehangolt pénzpiaci támadásnak minősített.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »