A kormány ereszt a nadrágszíjon: Jövőre növekszik az államháztartási hiány

A kormány ereszt a nadrágszíjon: Jövőre növekszik az államháztartási hiány

Könnyít szigorú költségvetési tervein a kormány. A jövő évi állami költségvetés tervezetéhez képest a GDP 0,2 százalékával emeli a költségvetési hiányt. A 2020-ra tervezett nullszaldós állami költségvetés tervezete továbbra is érvényben marad. Minderről a pénzügyminisztérium számolt be abban az anyagban, melyet Brüsszelbe küld véleményezésre a 2018 – 2021 közötti stabilitási paktum betartása érdekében.

A költségvetési hiány így jövőre a GDP 0,32 százaléka lesz, 2020 és 2021-ben pedig kiegyensúlyozott költségvetés várható. A következő években az államadósság mértéke is várhatóan csökken, mégpedig a tavalyi, GDP-hez mért 50,9 százalékhoz képest 43,3 százalékra 2021-ig.

A Pellegrini kormány ugyanakkor saját maga is elismeri a pénzügyminisztérium anyagában, hogy ha a kormány nem  változtatna semmin, Szlovákia már 2019-ben költségvetési hiány nélkül működhetne. Sőt, a GDP-hez mérten 0,6 százalékos többlet alakulna ki, mely a következő két évben 0,88, illetve 2021-re a GDP 1,07 százalékára emelkedne.

Az államháztartási hiány növelése tehát olyan időszakban történik, amikor a gazdaság jó kondícióban van, és a munkaerőpiacnak köszönhetően emelkednek a költségvetési bevételek.

Hírdetés

Robert Fico tegnapi, Koalíciós Tanács ülése utáni szavai tehát némileg ellentmondanak a Brüsszelnek küldött anyagban szereplő terveknek.

Körkép.sk/webnoviny.sk

Nyitókép: webnoviny

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »