A kormány elfogadta a választások összevonását és az egyfordulós megyei választást

A kormány a mai ülésén elfogadta a  megyei választások egyfordulóssá tételét, illetve a megyei és önkormányzati választások összevonását. Smer és a Most-Híd pártok közös alkotmánymódosító javaslata második olvasatba került. Ha a parlament is megszavazza a módosítást, az első ilyen egyesített választást 2022-ben tartanák.

 

A Smer és a Most szerint anyagi megtakarítások miatt van szükség a választások összevonására

 

A javaslatót benyújtók szerint anyagi megtakarítások miatt van szükség a választások összevonására, illetve az egyfordulós megyei választásokra. A másik ok pedig az, hogy a választók a második fordulóban már kevésbé motiváltak, ami az alacsony részvételi arányon is megmutatkozik. A második kör azonban komoly kiadásokkal jár. A 2013-as megye választások alkalmával 5 megyében tartottak második fordulót, ami 2,4 millió euróba került.

 

Az SaS nem támogatja a módosítást

 

Az ellenzék szerint a módosítás csak a Smer érdekeit szolgálja. Az SaS szerinte a Smer csak aggódik amiatt, hogy csökken a támogatottsága és több megyét elveszíthet. Az egyfordulós választásokkal csupán a saját hatalmukat akarják megszilárdítani és az ellenzék jelöltjeit ellehetetleníteni.

 

TASR

Nyitókép: TASR – Michal Svítok


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »