A kormány elfogadta a népszámlálás asszisztált részének az elhalasztását

A kormány elfogadta a népszámlálás asszisztált részének az elhalasztását

A kormány elfogadta a népszámlálás asszisztált részének az elhalasztását. A felmérés online részére így továbbra is február 15. és 31. között zajlik, míg a kérdezőbiztosok április 1. és október 31. között veszik fel az adatokat azoktól, akik online nem töltötték ki a kérdőívet.

A népszámlálás személyes kapcsolatot igénylő, ún. asszisztált részének az elhalasztására a koronavírus-járvány miatt van szükség. A halasztás érdekében törvényt is kell módosítani. A kormány az erről szóló jogszabálymódosítási-tervezetet gyorsított eljárásban utalta a törvényhozás elé. A parlament következő ülése jövő héten kedden kezdődik, ezt követően foglalkoznak ezzel a kérdéssel is.

Hírdetés

A népszámlálás asszisztált formában zajló része során asszisztensek, lényegében kérdezőbiztosok fogadnák a polgárokat az önkormányzatok által biztosított helyiségekben, vagy látogatnák meg őket az otthonaikban, hogy felvegyék az adataikat. A statisztikai hivatal szerint elsősorban azokról a polgárokról van szó, akik egészségügyi okokból vagy a digitális ismeretek hiányában nem tudják február 15. és március 31. között interneten kitölteni a kérdőívet.

A népszámlálás elhalasztását magyar szervezetek és pártok is kérték. Elsőként az Összefogás, majd a magyar társadalmi szervezetek is megfogalmazták az ilyen irányú kérésüket. Az utóbbihoz csatlakozott az MKP is. A Híd azonban amellett volt, hogy a felmérésre az eredeti időpontban kerüljön sor azzal, hogy az asszisztált rész megvalósítását néhány nappal hosszabbítsák meg.

A népszámlálás kapcsán felmerült, hogy magából a kérdőívből kikerülne a mások nemzetiségre vonatkozó kérdés. Ezt a kormánypárti parlamenti képviselő, Gyimesi György (OĽaNO) indítványozta. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a kormány erről miként dönt, vagy foglalkozik-e egyáltalán a kérdéssel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »