A kormány elfogadta a bíróságok megtisztítását célzó törvénymódosítást

A kormány elfogadta a bíróságok megtisztítását célzó törvénymódosítást

Ha egy adott bírónál vagy ügyésznél felmerül annak lehetősége, hogy veszélyeztetik a igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat és az igazságszolgáltatás hírnevét, ideiglenes felfüggeszthetik őket hivatalukból. Ezt hozza magával az a törvénymódosítás, amelyet ma a kormány jóváhagyott. Így próbálják kezelni a bíróságok és ügyészségek alvilággal és kétes személyekkel való összefonódása miatti botrányt, amely Monika Jankovská volt smeres államtitkár, több bíró és ügyész Marian Kočnerhez fűződő kapcsolata okán pattant ki.

A törvény szerint a jövőben a Bírói Tanács fog dönteni a bírók felfüggesztéséről, a döntéshozás pedig nyilvános kell hogy legyen. Az ügyészekkel kapcsolatban a főügyészség hoz döntést az Ügyészek Tanácsa javaslatára.

Hírdetés

A felfüggesztés addig tart, míg az igazságszolgáltatás jó hírnevének veszélyeztetése fennáll.

A kormány egyértelműen ezzel akarja visszaszerezni az igazságszolgáltatás megroppant renoméját, miután kiderült, hogy több bíró és ügyész Marián Kočner javára manipulálta a igazságszolgáltatást, ráadásul a 2016-ban Smer listáján parlamentbe jutó, igazságügyi államtitkárnak kinevezett, majd idén lemondásra kényszerült Monika Jankovská is közvetlenül érintett volt. Jankovská ma továbbra is viselheti a talárt, bár már két fegyelmi eljárás indult ellene.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »