A kormány döntött: Gyorsított eljárásban változtatnak a népszámláláson

A kormány döntött: Gyorsított eljárásban változtatnak a népszámláláson

A pozsonyi kormány szerdai ülésén kiemelt helyen foglalkoztak a 2021-es népszámlálásról szóló törvény módosításának javaslatával. Mint arról már korábban írtunk, két parlamenten kívüli szervezet, az Összefogás mozgalom és a népszámlálás magyar kampányát koordináló társaság kezdeményezte, hogy az esemény eredetileg meghirdetett február 15. – március 31. közötti időpontját a koronavírus helyzetre való tekintettel halasszák el. A fő veszélyt abban látták, hogy a kérdezőbiztosok személyes kontaktusba kerülnek a lakosság egyes réteigeivel, köztük például a kiemelten veszélyeztetett szeniorokkal, s ez a járvány további terjedését, illetve a kérdezettek egészségi állapotát is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

A népszámlást lebonyolító Statisztikai Hivatal szerint személyes kapcsolatra csak nagyon kevés esetben kell majd, hogy sor kerüljön, hiszen feltételezéseik szerint a lakosság mintegy háromnegyede online módon, elektronikusan tölti ki és küldi el a kérdőívet. Azok, akik erre valamilyen okból kifolyólag nem lesznek képesek, kérhetik majd, hogy az önkormányzatok biztosította személyes asszisztencia segítségével tegyenek eleget állampolgári kötelességüknek.

A Statisztikai Hivatal azt is kijelentette, hogy amennyiben törvényváltozás történik, akkor készen állnak egy későbbi terminusban is lefolytatni a népszámlálást. Egyetlen időpont azonban nem változtatható, hogy az eseménynek 2021 év végéig le kell zárulnia. Ezt európai uniós határozat írja elő.

Hírdetés

A kormánykoalíció pártjai egyöntetűen támogatták a probléma megoldását, amelynek lényege, hogy az eredeti, koratavaszi időpont mellett,  áprilistól egészen október végéig mód lesz úgynevezett utánszámlálásra, amely elsősorban a személyes segítséggel végzett felmérést jelenti majd. Ahhoz, hogy ebből törvénymódosítás születhessen, először a kormánynak kell jóváhagyólag szavaznia, ez történt meg, néhány kiegészítéssel, szerdán, január 20-án. Ezzel teljesült annak a feltétele, hogy a parlament január végi ülésén gyorsított eljárásban szavazzon a változásról.

Amennyiben a parlament is rábólint erre, akkor azt azt jelenti majd, hogy a vírushelyzet várhatóan fokozott javulása mellett áprilistól egészen október végéig lesz majd lehetőség arra, hogy elsősorban személyes számlálóbiztosi segítség mellett a lakosság azon rétegei is kitöltsék a kérdőíveket, amelyeknek ez valamilyen egyéb ok miatt nehezen vagy egyáltalán nem sikerült volna.

A törvénymódosítást előterjesztő statisztikai hivatali anyag hangsúlyozza azonban azt is, hogy e plusz időpontban is szükséges lesz, hogy az ország közegészségügyi vezetője ne támasszon kifogást a személyes kontatkus mellett lefolytatott népszámlálási tevékenységgel kapcsolatban.    


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »