A kormány aprópénzt ad béremelésre

Az LMP a kormány kudarcának tartja a kivándorlást, az ellenzéki párt szerint a problémára a jövő évi költségvetés sem kínál megoldást.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke csütörtökön az országjárása kaposvári állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy becslések alapján félmillió magyar van tartósan külföldön, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalosan 33 ezer olyan emberről tud, aki már „biztosan eltűnt” az országból, 121 ezren pedig a határ túloldalára járnak dolgozni. Utóbbiakat a kormány úgy kezeli, mintha hazai munkavállalók lennének – tette hozzá.

A magyarországi bérek nemcsak a nyugat-európaiaknál, hanem 15-20 százalékkal már a visegrádi országokéinál is alacsonyabbak, általános a munkaerőhiány, nem jöttek létre minőségi munkahelyek, minderre a költségvetésben nincs korrekció, a kormány a büdzsével és az adótörvényekkel zsákutcában halad tovább – közölte.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: folytatódik a béreket leszorító gazdaságpolitika, a munkát rekordterhek sújtják, nőnek a társadalmi különbségek, a költségvetés jövőre 45 milliárd forintnyi támogatást ad a nagyvállalatoknak, a kis- és a középvállalkozások jóval kevesebbre számíthatnak.

A kormány Pakshoz, a Várba költözéshez és az urizálás egyéb megnyilvánulásaihoz képest aprópénzt ad béremelésre, béremelésnek nem minősíthető pótlékokra, nem pótolja az egészségügyből és az oktatásból az elmúlt években kivont forrásokat, s nem biztosít elég pénzt elhelyezkedést segítő képzésekre sem – jegyezte meg.

Szél Bernadett rámutatott, hogy az LMP ezzel szemben alapvető változtatásokat szeretne. A keveset keresőknek kedvező javaslataival a minimálbér szintjén 23 ezer, az átlagbér szintjén 37 ezer forinttal nőnének a keresetek, a közszférába pedig 200 milliárd forintot csoportosítanának át.

Ez hathatós segítséget jelentene a közigazgatásban, az önkormányzatoknál dolgozóknak, könnyebbséget a szociális, a bölcsődei, az oktatást segítő munkavállalóknak, a felsőoktatásban és az egészségügyben tevékenykedőknek is – fűzte hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az LMP a Megújuló Magyarország programjával 450 ezer „válságálló” munkahelyet hozna létre a zöldgazdaság révén épületenergetikai, megújuló energiákat, helyi gazdaságot érintő fejlesztésekkel.

Felder Frigyes, az LMP kaposvári elnöke, önkormányzati képviselő arról szólt, hogy ellenzéki pártok közreműködésével eddig 5000-6000 aláírás gyűlt össze a Kaposvárra tervezett gumihulladék-hasznosítóról szóló népszavazás kiírásáért.

Emlékeztetett arra, július 14-ig 13 800 támogató aláírást kell összegyűjteni, hogy a lakosság dönthessen a kérdésben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »