A kormány 1,4 millió euró támogatást oszt szét a Rozsnyói járásban

A Rozsnyói járás városai és falvai több mint 1,4 millió euró összegű regionális támogatást kapnak a kormánytól a kisebb volumenű projektek és átalakítások megvalósítására. Az ehhez szükséges pénzügyi források államkincstárból való elkülönítését szerdai kihelyezett ülésén szavazta meg a kabinet Rozsnyón.

„Az eredeti terv szerint egymillió eurót osztottunk volna szét az adott járásban. A rozsnyói polgármester kérésére azonban 300 000 euróval emeltük a városnak nyújtandó támogatás összegét, melyet a Pósch kert revitalizácójára és átalakítására fordíthatnak. Ezen kívül a dobsinai polgármester kérése alapján a részben föld alatti szemetes konténerek elhelyezésére szánt támogatás összegét 35 000 euróról 100 000 euróra emeltük” – fejtette ki Peter Pellegrini kormányfő. Az alaptámogatás összegét további 10 000 euróval növelték, melyet két folklór egyesület között osztanak szét.

A legmagasabb összegű támogatást, szám szerint 250 000 eurót a Bányászok terén lévő járda egy részének felújítására fordítják Rozsnyón. 50 000 eurót kap a város a szökőkút előtti tér, illetve további 15 000 eurót a Juraj Hronec Alapiskola játszóterét övező kerítés felújítására.

A kormányfő állítása szerint a régióban az elmúlt két évben jelentősen csökkent a munkanélküliség. Míg 2016. augusztus 31-én a munkanélküliségi ráta a Rozsnyói járásban még 20,73% volt, 2018. szeptember 30-ig 14,07%-ra csökkent.

Hírdetés

Ján Richter munkaügyi miniszter hozzátette: a járásban a 2020-ig érvényes cselekvési terv értelmében 1405 új munkahely létesítése mellett kötelezte el magát a kormány. „Mostanra több mint 2200 áll rendelkezésre. Ez nem azt jelenti, hogy végeztünk. Újabb intézkedéseket fogadtunk el, hogy megmaradjon ez a pozitív tendencia” – közölte Richter, aki szerint a régióban 2000 fővel csökkent a tartósan munkanélküliek száma. „Egy harmaduk roma volt” – fűzte hozzá a miniszter.

A kormányfő az ülésen rámutatott: az állami közigazgatás szervei és a járási hivatal egyes osztályai Rozsnyón több különböző épületben székelnek. Pellegrini szerint a belügyminiszter feladata a lehető legrövidebb időn belül megoldást találni erre a problémára, hogy az állami közigazgatási szervek egy helyre kerüljenek.

A kormány tagjai tárgyaltak a járás közbiztonságáról is. „A járás helyzete különleges, tekintettel a roma lakosság magas arányára. Le kell ugyanakkor szögeznem, hogy a kerületi rendőrkapitány, a kerületi ügyész és a kerületi bíróság elnöke is nyugodt, biztonságos járásnak tartja a Rozsnyóit” – zárta Pellegrini.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »