A korlátozások meghosszabbítását sürgetik vezető német politikusok

A korlátozások meghosszabbítását sürgetik vezető német politikusok

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap.

A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől.

– mondta Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

– mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Szerinte két-három hétig kell még fenntartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, szellőztetés – túlmutató korlátozásokat, de legalább addig, amíg ötvenre nem süllyed a hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, szombati kimutatása szerint 140,7-en áll.

– mondta a mindkét országgal szomszédos német tartomány miniszterelnöke.

Hírdetés

Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, aki a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy el kell kerülni az ország teljes lezárását, amihez nagyban hozzájárulhat, ha az eddiginél szigorúbban korlátozzák az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezését.

A szövetségi szinten a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is a határidő meghosszabbítását sürgeti.

– mondta a Bild am Sonntagnak Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter.

Hozzátette, hogy a részleges zárlat miatt kényszerszünetet tartó vállalkozások bevételpótló támogatását is ki kell terjeszteni.

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 15 741 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez bő ezer esettel kevesebb az egy héttel korábbi 16 947-nél. Az új esetekkel együtt 918 269 igazolt fertőződést regisztráltak Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 138-cal nőtt, 15 741-re. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szombati összesítése szerint egy nap alatt 15-tel nőtt, 3630-ra. Nagyjából 60 százalékuk – 2098 beteg – gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 958 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6216 ágy szabad.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »