A kórházlelkészi szolgálat visszatér a Covid-ellátás előtti munkarendhez a debreceni klinikán

A kórházlelkészi szolgálat visszatér a Covid-ellátás előtti munkarendhez a debreceni klinikán

Gál Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Ápolási és Szakdolgozói igazgatója január 17-én örömmel értesítette a kórházlelkészi szolgálatok munkatársait, hogy a Nagyerdei Campus szervezeti egységeiben megszűnt a Covid-betegek és -intenzív betegek ellátása, kivéve a speciális ellátó helyeket, mint a Szülészeti Klinika és Gyermekgyógyászati Klinika Infektológiai osztálya.

E rendelkezés lehetővé teszi, hogy a debreceni Klinikán a kórházlelkészi és lelkigondozói munkacsoport visszatérjen a COVID-ellátás előtti munkarendhez, a mindenkori járványügyi előírások betartásával. Debrecenben, a Kenézy Gyula Campuson továbbra is folyik a Covid-betegellátás, de kedvező járványügyi adatok esetén a Covid-mentes osztályokat folyamatosan megnyitják. Itt egyelőre marad a Covid-ellátás idejére engedélyezett munkarend.

„Beteglátogatóink eddig is jelen voltak a betegágyak mellett, és hívásra felkeresték a betegeket, a hét elejétől fogva viszont korlátozás nélkül látogathatják az osztályokat” – ismerteti az egyházmegye honlapján közzétett írásában Berényiné Felszeghy Márta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye (DNYEM) Kórházlelkészi Szolgálat koordinátora.

*

2021 októberében kezdődtek el a szentmisék a Debreceni Nagyerdei Campus Gyermekklinikájának kápolnájában, ahol minden hónap harmadik csütörtökén 16.30-tól szentmisét mutat be Tóth László, a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatának referense.

Hírdetés

A január 20-án ünnepelt szentmisén felolvasott evangéliumi szakaszban elhangzott: „Sokakat meggyógyított ugyanis, és aki valami bajban szenvedett, mind ott tolongott körülötte, hogy legalább megérinthesse” (Mk 3,7–12).

Tóth László homíliájában ez alkalommal nem a gyógyításokról beszélt, hanem az olvasmány gondolataira utalva a barátságról elmélkedett (1Sám 18,6–9; 19,1–7).

Jonatán és Dávid barátsága megmutatja számunkra, hogy mennyire fontosak az ember életében a jó barátok – fogalmazott a kórházlelkész. – Gondoljunk saját barátainkra! Ki az, akihez fordulhatok a bajban, akivel megoszthatom az örömeimet? Hiszem-e, hogy Jézus is a barátom? Beteglátogatóként meg tudom-e mutatni ezt a barátságot a betegágyon fekvő embertársamnak? El tudom-e juttatni hozzá Jézust, mint barátot? Azt a barátot, akihez fordulhat a bajban, és akivel megoszthatja örömeit.

Ez a küldetésünk az új esztendőben is, bízva a Jóisten segítő kegyelmében – hangsúlyozta homíliájában Tóth László, az egyházmegye kórházlelkészi szolgálatának referense.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »