A kórházi dolgozók félnek az emberek egyre növekvő agressziójától

A kórházi dolgozók félnek az emberek egyre növekvő agressziójától

A Szlovák Orvosi Kamara aggodalommal figyeli, hogy egyre nő a feszültség az emberekben és agresszív viselkedésre hajlamosak. Éppen ezért azt szeretnék elérni, hogy legalább a koronavírus-járvány lecsengéséig büntetőjogi felelősségre lehessen vonni azokat, akik pszichikai vagy fizikai támadást intéznek az orvosok, a nővérek, a mentősök vagy más egészségügyi alkalmazottak ellen.

A kamara erről csütörtökön tájékoztatott. Hozzátette azt is: jelenleg az egészségügyi dolgozók verbális támadásoknak vannak kitéve munkájuk során, de még azon kívül is.

A betegek mellett állnak

Az egészségügyben dolgozók a Covid harmadik hulláma idején is a betegek mellett állnak, küzdenek az életükért, olvasható a kamara állásfoglalásában.

Hírdetés

A meg nem értést, a hálátlanságot még el bírják viselni, ha bántja is őket, de az egészséges emberek agresszivitását velük szemben már nem. Főleg, hogy előbb vagy utóbb az ő segítségükre szorulhatnak.

A parancsok nem pótolják a hiányzó orvosokat, nővéreket

A néhány napja a Törvénytárban megjelent törvény szerint már nem szükséges veszélyhelyzet ahhoz, hogy valakit munkavégzésre kényszerítsenek, elegendő ehhez a válsághelyzet is. Vagyis egyszerűbbé vált a munkavégzés kötelességének megparancsolása bárkinek, nem csak az egészségügyben dolgozóknak.

Mi, orvosok anélkül is dolgozunk, hogy azt nekünk valaki a parlamentből vagy más állami szervből eszünkbe juttatná. Az orvos- és nővérhiányt nem lehet parancsokkal helyettesíteni, csak a munkakörülmények javításával, az állami szervek részéről érkező védelemmel és a munkánkért való igazságos jutalmazással”

– olvasható az orvosi kamara állásfoglalásában. Hozzátették azt is, az állam hagyja nyugodtan dolgozni őket és keressen más utakat a koronavírus ellen az első vonalban harcolók küzdelmének enyhítésére.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »