A Koreai-félsziget atommentesítése lesz a központi téma

A Koreai-félsziget atommentesítése lesz a központi téma

A Koreai-félsziget atommentesítése lesz a júniusi amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája – az amerikai védelmi miniszter szerint. James Mattis egy biztonság-politikai konferencián azt is hozzátette, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok kivonása nem lehet alku tárgya.

Donald Trump és Kim Dzsong-ün június 12-én találkozik Szingapúrban. Észak-Korea magas rangú diplomáciai delegációja erről is tárgyalt pénteken, amikor látogatást tettek az amerikai elnöknél. A küldöttség egy levelet is átadott Trumpnak, amelyet személyesen az észak-koreai vezető írt. Az elnök pedig azt mondta: minden a lehető legjobb úton halad a történelmi találkozó létrejöttéhez.

Hírdetés

A regionális biztonságpolitika másik nagy kérdése Kína csendes terjeszkedése a Dél-kínai-tengeren. Peking fokozatosan egyre több, úgynevezett vitatott hovatartozású szigetre küld kínai katonai repülőgépeket, illetve a vizeken is egyre gyakrabban jelennek meg kínai hadihajók.

„Kína viselkedése a Dé-lkínai-tengeren éles ellentétben áll azzal a nyíltsággal, amit a mi stratégiánk képvisel, ez pedig kérdéseket vet fel Kína hosszabb távú terveivel kapcsolatban” – így Mattis.

A Dél-kínai-tenger egyes halászati területeit Kína mellett a Fülöp-szigetek és Vietnam is magáénak tekinti. A két délkelet-ázsiai ország többször is jelezte, hogy Kína engedély nélkül épített kisebb-nagyobb objektumokat az érintett szigetekre. Washington egyelőre csak megfigyeli az eseményeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »