A komáromi hajógyárral kapcsolatos emléktárgyakat gyűjt az Állami Levéltár

A komáromi hajógyárral kapcsolatos emléktárgyakat gyűjt az Állami Levéltár

A Nyitrai Állami Levéltár komáromi fióklevéltára minél több információt szeretne megőrizni a komáromi hajógyárról a jövő generációi számára. Ezért segítséget kér a hajógyár volt alkalmazottaitól és a város lakóitól.

„Kérjük azokat a lakosokat, akik számára fontos a komáromi hajógyár, s egyben a város történetének megőrzése, hogy ha van hozzáférésük olyan dokumentumokhoz, nyomtatványokhoz, képanyaghoz, esetleg a hajógyár logójával ellátott gyártmányokhoz, vagy logó nélküli, de a komáromi hajógyárban legyártott termékekhez, vegyék fel a komáromi levéltár alkalmazottaival a kapcsolatot” – szólítják fel a lakosokat a levéltár alkalmazottai. 

Elsősorban újságok, folyóiratok, szórólapok, képeslapok, fényképek, albumok, rajzok, különféle naptárak, plakettek, zászlók, kitüntetések, logóval ellátott tollak vagy poharak iránt érdeklődnek, de olyan gyertyatartók, hamutartók vagy karácsonyfatalpak is érdekesek a számukra, melyeket a hajógyárban gyártottak. 

Ebben az évben lesz 120 éve, hogy Komáromban elkezdtek először hajókat javítani, majd építeni. A hajógyár az eltelt 120 év alatt több időszakon ment keresztül: a bizonytalan kezdetektől a nagy fellendülésen keresztül egészen a mai hanyatlásig. 1945 után a hajógyár a régió legnagyobb munkáltatójává vált, és állami jelentőségű vállalattá alakult, amely a Komáromi járás fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult. Évtizedekig a város szimbóluma volt – állapították meg a levéltár dolgozói. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »