A komáromi hajógyárral kapcsolatos emléktárgyakat gyűjt az Állami Levéltár

A komáromi hajógyárral kapcsolatos emléktárgyakat gyűjt az Állami Levéltár

A Nyitrai Állami Levéltár komáromi fióklevéltára minél több információt szeretne megőrizni a komáromi hajógyárról a jövő generációi számára. Ezért segítséget kér a hajógyár volt alkalmazottaitól és a város lakóitól.

„Kérjük azokat a lakosokat, akik számára fontos a komáromi hajógyár, s egyben a város történetének megőrzése, hogy ha van hozzáférésük olyan dokumentumokhoz, nyomtatványokhoz, képanyaghoz, esetleg a hajógyár logójával ellátott gyártmányokhoz, vagy logó nélküli, de a komáromi hajógyárban legyártott termékekhez, vegyék fel a komáromi levéltár alkalmazottaival a kapcsolatot” – szólítják fel a lakosokat a levéltár alkalmazottai. 

Hírdetés

Elsősorban újságok, folyóiratok, szórólapok, képeslapok, fényképek, albumok, rajzok, különféle naptárak, plakettek, zászlók, kitüntetések, logóval ellátott tollak vagy poharak iránt érdeklődnek, de olyan gyertyatartók, hamutartók vagy karácsonyfatalpak is érdekesek a számukra, melyeket a hajógyárban gyártottak. 

Ebben az évben lesz 120 éve, hogy Komáromban elkezdtek először hajókat javítani, majd építeni. A hajógyár az eltelt 120 év alatt több időszakon ment keresztül: a bizonytalan kezdetektől a nagy fellendülésen keresztül egészen a mai hanyatlásig. 1945 után a hajógyár a régió legnagyobb munkáltatójává vált, és állami jelentőségű vállalattá alakult, amely a Komáromi járás fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult. Évtizedekig a város szimbóluma volt – állapították meg a levéltár dolgozói. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »