A kolozsvári önkormányzat magyar tagozattal is rendelkezõ iskolát bõvít, és a körgyûrû folytatására is lépéseket tett

A kolozsvári önkormányzat magyar tagozattal is rendelkezõ iskolát bõvít, és a körgyûrû folytatására is lépéseket tett

Két határozatot fogadtak el kedden a kolozsvári tanácsülésen, egyet az önkormányzatok közötti együttműködése kapcsán, a kolozsvári körgyűrű megépítése érdekében, és egyet a Nicolae Titulescu Általános Iskola épületeinek bővítéséről.

Újabb együttműködési protokollumot ír alá Kolozsvár, Szászfenes, Apahida és Gyalu önkormányzata a Szállításügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Útügyi Vállalattal. A dokumentum szerint az önkormányzatok átvállalják a Gyalut és Apahidát összekötő körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányának, övezetei városrendezési tervének és az egyéb műszaki dokumentációnak összeállítását.

“A kĂśrgyĹąrĹą tervezĂŠse ĂŠs megĂŠpĂ­tĂŠse teljes egĂŠszĂŠben az ĂştĂźgyi vĂĄllalat hatĂĄskĂśrĂŠbe tartozik, azonban a bukaresti vĂĄllalat lassan mozdul. EzĂŠrt az ĂśnkormĂĄnyzatok Ăşgy dĂśntĂśttek, hogy nem vĂĄrnak tovĂĄbb, ĂŠs elkĂŠszĂ­ttetik a szĂźksĂŠges dokumentĂĄciĂłt. Az első lĂŠpĂŠsben alĂĄĂ­rt protokollum az előtanulmĂĄnyok elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozott, most a tanulmĂĄnyok elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠnek jogĂĄt engedi ĂĄt a CNAIR a kolozsvĂĄri ĂŠs szomszĂŠdos ĂśnkormĂĄnyzatoknak” – nyilatkozta OlĂĄh Emese, KolozsvĂĄr alpolgĂĄrmestere.

HozzĂĄtette, ezeknek a dokumentumoknak a hiĂĄnyĂĄban nem bocsĂĄthatĂł ki az ĂŠpĂ­tkezĂŠsi engedĂŠly, Ă­gy a kĂśrgyĹąrĹą ĂŠpĂ­tĂŠse egyre csak elodĂĄzĂłdik. “Az egyre intenzĂ­vebb forgalom miatt KolozsvĂĄr ĂŠs a szomszĂŠdos telepĂźlĂŠsek szĂĄmĂĄra pedig lĂŠtfontossĂĄgĂş ennek a fejlesztĂŠsnek a mielőbbi elkezdĂŠse” – mutatott rĂĄ az alpolgĂĄrmester.

Hírdetés

Kibővítik a magyar tagozattal is rendelkező Nicolae Titulescu Általános Iskola épületeit

Egy újabb emelettel bővül a Györgyfalvi negyedi, magyar tagozattal is rendelkező Nicolae Titulescu Általános Iskola. Az iskola jelenleg egy kétemeletes és két földszintes épülettesttel rendelkezik, amelyeket az építkezés első fázisában megerősítenek.

„KolozsvĂĄron egyre nĂśvekszik a gyereklĂŠtszĂĄm, az iskolĂĄkban egyre tĂśbb diĂĄknak kell helyet biztosĂ­tani. A Nicolae Titulescu ÁltalĂĄnos Iskola esetĂŠben a dĂŠlelőtti ĂŠs dĂŠlutĂĄni oktatĂĄs bevezetĂŠsĂŠt kell elkerĂźlni, ezĂŠrt volt szĂźksĂŠg az iskola bővĂ­tĂŠsĂŠre. Nem vĂŠletlen, hogy az iskolabővĂ­tĂŠs a 2017-es RĂŠszvĂŠteli KĂśltsĂŠgvetĂŠs egyik nyertes projektje, hiszen a szĂźlők, pedagĂłgusok, diĂĄkok mind Ăśsszefogtak ĂŠs kampĂĄnyoltak a projekt mellett. Noha a RĂŠszvĂŠteli KĂśltsĂŠgvetĂŠs nyertes projektjeire az ĂśnkormĂĄnyzat legtĂśbb 150 ezer eurĂłt kĂźlĂśnĂ­t el, ez esetben kivĂŠtelt tett, hiszen kĂśtelessĂŠge olyan feltĂŠteleket teremteni, amelyek mentĂŠn nem sĂŠrĂźl a gyerekek oktatĂĄshoz valĂł joga” – jelentette ki OlĂĄh Emese, KolozsvĂĄr alpolgĂĄrmestere.

A bővítés során 12 új osztálytermet, egy tornatermet és egy multifunkcionális termet hoznak létre. A projekt összköltsége 31 millió lej, ebből az építési és összeszerelés költség 26 millió lejt tesz ki. Az önkormányzat a projekt megvalósítását saját forrásokból finanszírozza. (közlemény)
NyitĂłkĂŠp: KolozsvĂĄri PolgĂĄrmesteri Hivatal


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »