A koalíció visszalőtt Galkóra

Egymásnak esett a koalíció és az SaS Ľubomír Galko állítólagos lehallgatási botránya miatt. Robert Fico kijelentette, az SaS veszélyt jelent a demokráciára, ugyanakkor az SaS szerint a Smer ezzel a támadással akarja megállítani preferenciái zuhanását.

A parlament ma délután tárgyal a katonai hírszerzés (VOS) hét évvel ezelőtti botrányáról, melynek a Smer szerint Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter a kulcsfigurája. A vád szerint a VOS ügynökei valótlan és félrevezető információk alapján hallgattak le mintegy tíz civilt, köztük újságírókat, titkárnőket, sofőröket. A Smer szerint a lehallgatásra Galko adott utasítást, hogy kiderüljön, a lehallgatott személyek hogyan vélekednek pártja politikájáról. 

A nyomozás 2016-ig tartott, az ügyet felügyelő ügyész akkor a VOS 5 munkatársa ellen tett vádemelési javaslatot. Galko felelősségét sem a nyomozók, sem az ügyész nem tudta bizonyítani. „Számomra ez a botrány 2015-ben lezárult, mivel a nyomozás bebizonyította, hogy egyetlen lehallgatásra sem adtam utasítást” – közölte Galko. A VOS egyetlen munkatársa sem vallotta azt, hogy a volt miniszter adott volna utasítást a lehallgatásokra. Jelenleg folyik a bírósági per, bár eddig csupán egyetlen tárgyalásra került sor. A Galko nevéhez fűződő botrányt akkor vette elő a Smer, amikor az ellenzék kezdeményezésére egy teljes napot a hadsereg modernizálásának, illetve az azzal kapcsolatos átláthatatlan és vitatható beszerzéseknek szenteltek a képviselők. 
 

Robert Fico kormányfő is megszólalt az ügyben, ő Galko mellett a teljes Szabadság és Szolidaritás pártját támadta. Kijelentette, hogy az SaS komoly kockázatot jelent a demokráciára. Szerinte a párt visszaélt a hatalmával, becsapta a bírókat, és ártatlan embereket hallgattatott le. „Ehhez fogható botrányra még nem volt példa, ez a botrány sérti a demokráciát” – közölte Fico. 
Ugyanakkor az SaS szerint a Smer támadása egyértelműen azt bizonyítja, hogy zuhan a párt népszerűsége. „Egyszerűbb támadni, mint magyarázatot adni saját botrányaira. Kockázatot az SaS egyedül a Smer számára jelent, mert míg a Smer népszerűsége zuhan, addig az SaS-é emelkedik” – közölte Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). 

„Ilyet Mečiar sem tett” 

Bugár Béla szerint a vádirat súlya indokolja, hogy napirendre tűzik a katonai hírszerzés lehallgatási ügyét. „Meghamisították a lehallgatási kérvényt, ez alapján adta beleegyezését a bíró a lehallgatásba – magyarázta lapunknak a koalíció álláspontját a Híd elnöke. – A lehallgatott személyeknél azt vizsgálták, hogy mi a véleményük az SaS-ről, ilyet Mečiar sem tett.” Szerinte az SaS két éve blokkolja a titkosszolgálati lehallgatások ellenőrzését is, mivel mindig Galkót jelölik a parlamenti bizottság élére, aki a koalíció számára elfogadhatatlan. Lubomír Galko szerint néhányan olyan fénybe állítják a bírókat, mint ha bábok lennének. „Minden lehallgatási kérvényt alaposan meg kell vizsgálniuk” – emlékeztetett az SaS képviselője. 

„Ehhez fogható botrányra még nem volt példa, ez a botrány sérti a demokráciát.” Robert Fico miniszterelnök 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »