A koalíció szerint Kováčik elítélése a Fico-kormányt minősíti

A koalíció szerint Kováčik elítélése a Fico-kormányt minősíti

A volt speciális ügyész, Dušan Kováčik bűnöző” – jegyezte meg Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Legfelsőbb Bíróság keddi döntése kapcsán. Míg Robert Fico (Smer) szerint Kováčik a büntetőjoggal való visszaélés áldozata, addig a koalíciós pártok szerint az előző kormány idején működő korrupt rendszer egyik jelképe.

A Legfelsőbb Bíróság bűnösnek találta Kováčikot, aki 50 ezer euró kenőpénzt fogadott el Ľudovít Makótól, és speciális ügyészként arra utasította az ügyben eljáró ügyésznőt, hogy ne nyújtson be panaszt Ľubomír Kudlička, a Takáč-bűnbanda főnöke szabadlábra helyezése ellen. Kováčik emellett bűnt követett el, amikor a vizsgálati iratokból titkos adatokat szivárogtatott ki. A bűnszervezet létrehozásával és együttműködésével kapcsolatos vádpontban, valamint a hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében a fellebbviteli bíróság megszüntette a Specializált Büntetőbíróság tavaly őszi ítéletét. Kováčikot az ítélethirdetés után bilincsbe verve vezették el, de az elsőfokú ítéletnél (14 év börtönbüntetés) enyhébb büntetést kapott – 8 évre kerül rács mögé.

Erik Magál, Kováčik védőügyvédje leszögezte, rendkívüli jogorvoslati indítványhoz folyamodik. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy idővel sikerül igazolni védence ártatlanságát. „Mi tudjuk, hogy igazunk van, élünk a rendkívüli jogorvoslat eszközeivel. Folytatjuk, amíg igazat nem ad nekünk a bíróság” – tette hozzá. Michal Šúrek, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze szerint a volt speciális ügyész elítélése nem jó jel arra vonatkozóan, mik történtek az elmúlt években. „Nem beszélnék elégedettségről, mert jobban át kellene gondolni, mi igazolódott be. Ez meglehetősen súlyos problémára utal a társadalomban” – véli Šúrek. Rámutatott, a bíróság azokban a vádpontokban, amelyekben nem találta bűnösnek Kováčikot, nem mondta ki, hogy a bűncselekmény nem történt meg. A jogerős ítéletet követően Maroš Žilinka főügyész kijelentette, a törvény értelmében leváltja Kováčikot az ügyészi posztról.

Heger a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt írta, akik ma is Kováčikot védik a parlamentben, maguk sem különbek nála.

Hírdetés

Az ilyen erkölcsi hanyatlás nemcsak az ő személyes hibája, hanem a Smer által működtetett rendszer ismertetőjele

– tette hozzá, majd rámutatott, a volt speciális ügyész együttműködött a maffiával, és hagyta magát lefizetni. Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke úgy véli, Kováčiknak a frontvonalban kellett volna harcolnia, ehelyett azonban engedett a korrupciónak. „Az ő esete is azt mutatja, nem elég, ha jó törvények és intézmények vannak az országban. Elsősorban minőségi emberekre van szükség, akik ezeket az intézményeket képviselik” – jegyezte meg.

Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő abszurdnak tartja, hogy Kováčik a kormány áldozata lenne. Robert Fico (Smer) azzal vádolta a koalíciót, hogy brutálisan visszaélt a büntetőjoggal, amit politikai célokra használt. Zemanová kiemelte, az ítélet azt mutatja, hogy a bűnüldöző szervek teszik a dolgukat. Veronika Remišová (Za ľudí) úgy véli, az egykori speciális ügyész elítélése annak a szimbóluma, hogy egy évek óta tartó korrupt rendszer érinthetetlen főnökeinek hosszú idő után félniük kell az igazságszolgáltatástól.

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány állásfoglalásában azt írta, kulcsfontosságú döntés született. „A Legfelsőbb Bíróság mai döntése kulcsfontosságú az intézményekbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom szempontjából. Ugyanakkor eloszlatta a NAKA, a Speciális Ügyészség és a Büntetőbíróság által vezetett politikai perek mítoszát. Dušan Kováčik annak a korszaknak a szimbóluma, amelyben a legmagasabb helyeken a korrupció »nem létezett«, »a mi embereink« pedig sérthetetlenek voltak. Az igazság végül utolérte azt a férfit is, aki másokat megóvott vele szemben” – áll a nyilatkozatban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »