A koalíció és az ellenzék eltérő véleményen van a tesztelés „önkéntességét“ illetően

A koalíció és az ellenzék eltérő véleményen van a tesztelés „önkéntességét“ illetően

Miközben a próbatesztelés alatt álló járások lakossága hosszú sorokban várakozik a mintavételre, a koalíció és az ellenzék azon vitatkozik, vajon önkéntesnek minősíthető-e a koronavírus-tesztelés.

Míg a kormánypártok képviselői váltig állítják, hogy a tesztelésen való részvétel önkéntes, viszont ebben a helyzetben mindenkinek kell bizonyos áldozatokat hoznia, addig a másik tábor szerint az embereknek egyszerűen nincs más választásuk, mert a negatív teszteredmény jelenti a szabadságot. Mindez a TA3 Politikában című műsorában hangzott el.

„Nem igaz, hogy ne lenne önkéntes, de mindenkinek kell bizonyos áldozatokat hoznia” – hangoztatta Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő, aki az önkéntességet abban látja, hogy mindenki választhat, önként elmegy a tesztelésre vagy önként otthon marad. Mint mondta, egyes munkáltatók még pénzügyi juttatást is biztosítanak azoknak az alkalmazottaknak, akik leteszteltetik magukat.

Martin Borguľa (Sme rodina) meggyőződése, hogy az emberek önként teszteltetik magukat, mert megértették, hogy az nem hiábavaló, a helyzet pedig komoly és bonyolult. Rámutatott, hogy a járványt nem lehet kemény parancsokkal megoldani, s a tesztelést kötelezővé tenni.

Ellenkező nézetet vall viszont az ellenzéki Erik Tomáš (független). Véleménye szerint nem állja meg a helyét az önkéntességre vonatkozó állítás, viszont a lakosság tudatosítja, hogy amennyiben nem vetik alá magukat, nem járhatnak munkába, s nem kapnak járvány-táppénzt.

Hírdetés

Egyetértett vele Tomáš Taraba független képviselő is, mint megállapította, a negatív teszteredményről szóló igazolásból szabadulólevelet csináltak ahhoz, hogy az emberek ne veszítsék el a bevételüket. Megállapította, ez nem minősíthető másként, mint az emberi jogok csorbulásaként. Maga a tesztelés viszont szerinte nem mondott csődöt.

A beszélgetés során szó esett az ország lezárásáról is. Borguľa kifejtette, ez ugyan nem jó a gazdaság számára, de olyan helyzetben vagyunk, amelyben nincsenek jó megoldások. Véleménye szerint választanunk kell, hogy a gazdaságot vagy az emberéleteket mentsük meg. „Ha a fertőzöttek száma meredeken emelkedni fog, a gazdaság lezáráshoz kell folyamodnunk az emberéletek megmentése érdekében” – jelentette ki.

Amennyiben Szlovákiában sor kerülne a gazdaság lezárására, Tomáš szerint a kormánynak jóval hatékonyabb, nagyobb arányú, kiterjedtebb és kevésbé bürokratikus segélyezést kell nyújtania, mint a járvány első hulláma alatt.

Taraba úgy vélte, a gazdaság lezárása Szlovákia számára veszélyes, ezért óva int tőle. „A koronavírustól a lezárással nem szabadulunk meg“ – mondta, hozzátéve, hogy főleg az egészségügyre nehezedő nyomást kell enyhíteni.

(Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »