A koalíció adja az új alkotmánybírókat

A koalíció adja az új alkotmánybírókat

A nagykoalíció jelöltjeit szavazták meg tegnap a parlament mindkét házában a kilenctagú alkotmánybíróság két, idén megüresedő helyére. Az elnöki hivatal még nem jelentette be, kit nevez ki Klaus Iohannis államfő alkotmánybírónak a harmadik megüresedő helyre.

A képviselőházban a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt Bogdan Licu, a legfőbb ügyész helyettese kapott alkotmánybírói megbízatást. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a korábbi szociáldemokrata kormány igazságügyi átszervezéseit nyíltan kritizáló, a bírói testületből decemberben kizárt Cristi Danilețet, a legfelsőbb bírói tanács volt tagját, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pedig Ioan Sabău-Pop marosvásárhelyi ügyvédet, volt bírót, az 1990-ben létrehozott Vatra Românească nacionalista szervezet egyik alapítóját javasolta alkotmánybírónak. Licura 208, Danilețre 59, Sabău-Popra 34 képviselő szavazott.

A szenátusban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt Iuliana Scânteit, a felsőház jogi bizottságának elnökét választották meg alkotmánybírónak. A felsőházban az USR az RMDSZ volt kolozsvári szenátorát, a szövetségből 2018-ban kilépett Eckstein-Kovács Pétert, az AUR pedig Radu Ghidău aradi ügyvédet, volt parlamenti képviselőt javasolta alkotmánybírónak. Scântei 76,

Hírdetés

Eckstein-Kovács 22, Ghidău 12 támogató szavazatot kapott.

Az alkotmánybíróság tagjainak mandátuma kilenc évre szól. A testületbe háromévente nevezhet ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az államfő.

A júniusban távozó alkotmánybírák egyike Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke. A volt szociáldemokrata házelnök 2013-ban a képviselőháztól kapott alkotmánybírói kinevezést és 2016 óta vezeti a taláros testületet. Távozik továbbá a szenátus által kilenc éve kinevezett Mona Pivniceru és az akkori államfő, Traian Basescu által jelölt Daniel Morar is. Miután az alkotmánybíróság kiegészül, a testület új elnököt választ a korábban kinevezett alkotmánybírák közül.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »