A kisprojekt alapú pályázatok jelentős sikereket értek el Nyitra megye déli térségeiben

A kisprojekt alapú pályázatok jelentős sikereket értek el Nyitra megye déli térségeiben

Az elmúlt időszakban Nyitra megye kevésbé fejlett déli térségeinek önkormányzatai és civil szervezetei jelentősebb pályázati forrásokhoz jutottak az Interreg határon átnyúló együttműködési program kisprojekt alapú pályázatainak köszönhetően. A fejlesztések, rendezvények lebonyolítása, eszközbeszerzések mind létfontosságú sikerek a kis létszámú magyar településeknek. Legutóbb a szintén e forrásból felújított ipolysági székhelyű Pongrácz Magyar Közösségi Házat mutatták be a nagyközönségnek.

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, a határon átnyúló együttműködésen alapuló pályázatok egyik koordinátorának a Duna–Rába–Vág Európa Területi Társaság képviselője az ipolysági sajtótájékoztatón elmondta: a kisprojekt alapú pályázat kezelését 2019-ben nyerte el a társaság, közel 5,2 milliós összköltséget négy pályázati körben osztották szét a 119 sikeres pályázó között.

A sikeres pályázók Pozsonytól Ipolyságig terjedő térségből voltak. A nyertes pályázók több mint a negyede, 66 pályázó Nyitra megyéből került ki. Mint Csenger Tibor megjegyezte: a pályázók arányosan lefedték a teljes megyét, sok település használta ki a lehetőségeket.

A pályázati forrást kisebb mértékben használhatták fel beruházásokra, összesen 29 pályázó meríthetett e célra a forrásokból. A Lévai járásban 12 nyertes pályázat volt.

– hangsúlyozta a Felvidék.ma megkeresésére az alelnök.

Hírdetés

Mint hozzátette, a szlovák állami beruházások az említett térségben akadoznak, vagy elérhetetlennek, ezzel szemben az említett pályázat könnyebben hozzáférhető a számukra.

A járáson belül két jelentősebb beruházás valósult meg a kisprojekt alapból. Mindkettő az Ipoly menti városhoz köthető. Az ipolysági székhelyű TBA Racing vezetéstechnikai és versenytechnikai képzése mellett a saját versenypályáját újította fel a forrásokból. Emellett a Pongrácz Magyar Közösségi Ház belső infrastruktúrája is hasonló módon újult meg az elmúlt hónapokban.

A jelentősebb fejlesztések mellett további járásbeli pályázatok legtöbbje rendezvény támogatásáról szólt. Mindenhol nagyra értékelték a támogatást – jegyezte meg az alelnök.

Kisprojekt alapú pályázatból újult meg az érsekkétyi kultúrház berendezése, ülőalkalmatosságok mellett a konyha berendezését tudták megvásárolni. Kisölveden 70 ezer eurós támogatásból új játszóteret hoztak létre, továbbá három színvonalas rendezvényt bonyolítottak le a nyári időszakban. Nagyölveden a kétnyelvűségről tartottak szakmai konferenciát. Ugyanakkor Zalabán, Ipolyszakálloson is megvalósultak programok.

A Lévai járás mellett a Komáromi és az Érsekújvári járás települései is sikeresen szerepeltek a pályázaton. Itt találjuk többek között Kamocsát, Szimőt, Szőgyént, Muzslát, Kürtöt.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »