A kismamák oltása a csecsemőt is védi a vírustól

A kismamák oltása a csecsemőt is védi a vírustól

A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós kismamák átadják a védelmet újszülöttjeiknek – állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány.

A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák hatékonysága a kutatók szerint abban rejlik, hogy képesek a megfelelő antitestek, azaz a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó fehérjék termelődését kiváltani – írja az MTI.

Eddig kérdéses volt, hogy ezt a védelmet a várandósság idején beoltott édesanyák át tudják-e adni csecsemőiknek.

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal-Fetal Medicine című szakfolyóiratban szerdán online megjelent új tanulmány 36 olyan újszülöttet vizsgált, akiknek édesanyja a terhesség alatt a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna koronavírus elleni vakcináját kapta.

A tanulmány megállapította, hogy a csecsemők 100 százalékának volt védő antitestje születéskor – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

Hírdetés

Az antitestek vagy a fertőzésre adott természetes válasz részeként termelődnek, vagy a vakcinák váltják ki termelődésüket. A kutatócsoport meg tudta különböztetni az újszülöttkori vérben a természetes fertőzésre adott válaszként keletkezett antitesteket a vakcinákra adott válaszként keletkezettektől.

Az eredmény azért fontos, mert a SARS-CoV-2 vírus elleni természetes antitestválasz sok ember számára nem nyújt kellő védelmet. Az amerikai járványügyi központ (CDC) legújabb adatai szerint a várandós nőknek mindössze 23 százaléka kapott védőoltást az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van a várandósság idején beadott vakcinák biztonságosságára.

A New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Kara kutatóinak vezetésével a tanulmány szerzői a terhességük második felében teljesen beoltott anyák köldökzsinórvérében figyelték meg a legmagasabb antitestszintet.

Ez igazolja, hogy a beoltott kismamák átadják újszülöttjeiknek az immunitást.

Ha a csecsemők antitestekkel születnek, az megvédheti őket életük első néhány hónapjában, amikor a legérzékenyebbek a fertőzésekre – hívta fel a figyelmet Ashley S. Roman, az egyetem szülészeti és nőgyógyászati professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »